Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bayer Zsolt örökzöldjei is feltűntek a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlatán

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fülesmob Facebook-oldal által közzétett képek tanúsága szerint meghekkelték a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tárlatát, ezzel is érzékeltetve, hogy Prőhle Gergely leváltásával új szelek fújnak az intézmény háza táján. Mint ismert, Prőhle a kormánymédia kultúrkampfjának célkeresztjébe került, miután Szakács Árpád, a Magyar Idők publicistája szerint olyan íróknak is teret ad a múzeumban, akik gyakran kritizálni merészelik a kormányt.

Ahogyan a trollkodás elkövetői a posztban fogalmaznak, gördülékenyebbé szándékoztak tenni az igazgatóváltást, és fel szerették volna pörgetni „a NER-hez méltatlanul lassan csordogáló kultúrreformot”, ezért követték el az utóbbi hónapokban felpörgő kultúrharc eddigi legjobb partizánakcióját.

A „tettesek” a PIM állandó Petőfi-tárlatának különböző pontjaira olyan elemeket csempésztek be, amelyek segítségével a kiállítás határozattan NER-kompatibilis lett.

A forradalmár-költő életrajzát például kiegészítették azzal, hogy nem lehetett magyar, ha egyszer nem volt magyar unokája:

Forrás: Fülesmob Facebook

 

Mivel a 19. századi sajtóorgánumok között kevésnek találták a kormánypárti hangokat, ezért a Magyar Idők egyik száma is az asztalra került:

Forrás: Fülesmob Facebook

Emellett egy Takaró Mihályra, a PIM lehetséges következő igazgatójára utaló Petőfi-idézet is került a falra:

Forrás: Fülesmob Facebook

Valamint Nemzeti Múzeumnál tartott népgyűlést ábrázoló kép magyarázó feliratának új változata kétségeket fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy az ábrázolt jelenet létrejöhetne-e ma a módosított gyülekezési törvény következtében:

 

De a leghatásosabb beavatkozás kétségkívül az volt, amikor a költő saját, erőteljes stílusára vonatkozó önreflektív idézeteivel párhuzamba állították Bayer Zsolt örökzöld szitkozódásait:

Forrás: Fülesmob Facebook

(Bayer és Petőfi nem először kerül egy polcra (falra), 2017-ben Kerényi Imre hasonlította őket egymáshoz.)

De nemcsak a Petőfi-tárlatot érintette az akció: Petri György tablójára – akiről Takaró 2009-ben azt mondta, „szép világ lenne Magyarország, ha nem kapott volna Kossuth-díjat” – nagy piros felirattal azt írták ki, hogy „Eltávolítani”:

Forrás: Fülesmob Facebook