Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Demokrata szerint leváltották Prőhle Gergelyt, Prőhle szerint meg nem

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fidesz-közeli Demokrata hetilap cikke szerint leváltották Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről. Az Index megkérdezte Prőhlét, aki nem tud erről.

A Demokrata cikkét sorban vették át a Fidesz-közeli médiumok, köztük a Magyar Idők is. A cikk állítása szerint Prőhle hiába kapaszkodott, Kásler Miklós miniszter leváltotta őt a PIM éléről a múzeumhoz tartozó Kassák Múzeumban megrendezett, állítólag a Tanácsköztársaságot éltető tárlat miatt.

Az Indexnek nyilatkozó Prőhle szerint ilyenről szó sincs, Káslerrel jó hangulatú munkamegbeszélést tartottak, és fel se merült a menesztése.

A PIM és Prőhle az elmúlt hetekben kerültek a Fidesz legjobboldalibb kultúrszárnyának célkeresztjébe, előbb azzal, hogy nem fideszes művészeket is meghívnak rendezvényeikre, sőt nem fideszes művészeket is támogatnak.

Utána pedig a Kassák múzeumban megrendezett kiállítás megnyitója kapcsán szálltak rá Prőhléékre, mert szerintük a tárlatot megnyitó rendszeres szerzőnk, Böcskei Balázs a Tanácsköztársaságot éltette. Valójában persze nem ez történt, a tárlat maga a művészet és politika viszonyát vizsgálja 1919. május elseje kapcsán. Böcskei pedig nem éltette a Lenin-fiúkat, és nem állította példaként a Tanácsköztársaságot, ahogy az erről szóló cikkekben szerepel.

Azt pedig a Mérce szerkesztőségében reméljük, hogy egy történelmi kor vizsgálata még nem tartozik a büntetni kívánt bűn kategóriájába Magyarországon.

Címlapkép: evangelikus.hu/Echo TV videó