Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már „csak” a kormány áll a minimálbér-emelés útjában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Patthelyzet alakult ki a jövő évre tervezett minimálbér-emelés kapcsán kormány és a munkáltatók, valamint a munkavállalók között – írja az mfor.hu.

A bértárgyalások azért torpantak meg a portál által megkérdezett szakértő szerint, mert míg a munkavállalók a minimálbérek két számjegyű növelését szorgalmazzák, a munkáltatók erről hallani sem akarnak addig, amíg nem kapnak garanciát a kormánytól arra, hogy a szociális hozzájárulási adó (szochó) már januárban csökken. Amennyiben ez nem történik meg, úgy Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára szerint az egy számjegyű emelés lehetséges a munkáltatók részéről.

A szochó csökkenésére ráhatással bíró kormány azonban jelen állás szerint ragaszkodik ahhoz, hogy az adó leghamarabb jövő júliusban csökkenjen. Az mfor azt is hozzáteszi, Varga Mihály pénzügyminiszter pár hete még azt közölte az portállal, hogy nincs változás, a szochót januárban még nem, csak jövő év közepén lehet csökkenteni, a hatéves bérmegállapodásnak és a 2019-es költségvetésnek megfelelően.

Az mfor arról is beszámol, hogy annak érdekében, hogy merev álláspontjából kimozdítsák a kormányt, a munkavállalók és a munkaadók paktumot kötnének. Mindkét oldal úgy látja ugyanis, a bértárgyalások sikeres lezárásának két előfeltétele van, az egyik a szochó januári csökkentése, a másik a munkáltatói juttatásoknál bizonyos elemek visszaemelése a kedvezőbb adózás alá.

Ha ez nem történik meg, a munkavállalók érdemi béremeléstől eshetnek el, a munkáltatók a rájuk jutó közterhek csökkenését látják veszélyben, a kormány pedig nem tudja folytatni az intenzív béremelésre alapozott gazdaságpolitikáját.

Mint arról korábban mi is írtunk, Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az emeléssel kapcsolatban korábban elmondta, céljuk régóta az, hogy a keresetek felzárkózzanak a környező országokéhoz. Szerinte ahhoz, hogy a minimálbér elérje az idei cseh minimálbér összegét, 37,8 százalékos emelésre van szükség.

A Liga szerint a bérminimumot ennél is gyorsabb ütemben kéne emelni, és kezdeményezik azt is, hogy 2020-tól a garantál bérminimum összegéig adott fizetések  személyi jövedelemadó-mentesek legyenek.

A munkavállalók a két számjegyű emelés mellett a béren kívüli juttatások rendszerének visszaállítását is követelik (csak a SZÉP-kártya adóelőnye maradna meg januártól, a többi juttatás a munkabérhez hasonlóan adózna), ebben azonban álláspontjuk  közelebb áll a munkaadókéhoz, mint a kormányéhoz.).

A 2019-es fizetésekről várhatóan november első felében folytatódnak a bértárgyalások.

Kiemelt kép forrása: Pixabay.com

(mfor)