Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely szerint 1200-1300 minisztériumi dolgozót bocsátanak el az év végéig

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormányoldalról „bürökráciacsökkentés” elnevezés alatt futó folyamat augusztus óta heves viták és találgatások tárgyát képezi, amikor is Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón konkrét becsléssel szolgált azzal kapcsolatban, hogy hány dolgozót bocsátanak el hamarosan a kormány kötelékéből.

A miniszter által legelső alkalommal említett 15-20 százalékos leépítés eleve hidegzuhanyként érte a szakszervezeteket, azonban nem sokkal később olyan információk is napvilágot láttak, amelyek szerint egyes minisztériumokon belül sokkal drasztikusabb, negyvenszázalékos is lehet az elbocsátandó dolgozók aránya.

A kormány szándékait tisztázandó, Harangozó Tamás MSZP-s képviselő október 9-én írásbeli kérdést intézett mindegyik tárca vezetőjéhez arra vonatkozóan, hogy az adott minisztériumban a tervezett létszámleépítés hogyan fog megvalósulni a miniszteri, államtitkári és miniszterbiztosi kabinetekben dolgozók számarányának a csökkentése során.

A kérdésekre a miniszterek helyett most Gulyás Gergely adott az összes tárcára vonatkozó, egységes választ. Az államtitkárok, miniszteri biztosok és politikai kinevezettek elbocsátására vonatkozóan Gulyás nem válaszolt.

A kérdésben foglalt állítása a létszámleépítéssel kapcsolatban valótlan. Körülbelül 18 százalékos lesz a státuszok számának csökkentése a központi kormányzatban, amely mintegy 2600 státusz megszüntetését jelenti. Tekintettel arra, hogy a státuszok 9-10 százaléka a minisztériumokban betöltetlen volt, ez a gyakorlatban mintegy 1200-1300 minisztériumi dolgozó elbocsátását jelenti

– olvasható a kancelláriaminiszter Harangozó Tamásnak adott válaszában.

Gulyás Gergely az október 17-i kormányinfón a teljes közigazgatást, a minisztériumok mellett az állami hivatalokat is érintően összesen kevesebb mint 9000 ember elbocsátásáról beszélt.

Az érintett szakszervezetek a leépítésről szóló első hírek óta tiltakoznak a kormány terve ellen. Ahogyan arról mi is írtunk, amellett, hogy többször kifogásolták a valódi előzetes egyeztetés hiányát, a leépítés indoklásával sem értenek egyet.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné szerint arra egyelőre nem kaptak választ, hogy miért van szükség létszámleépítésre.

„A központi közigazgatásban, valamint háttérintézményeiben, ami összesen 36 563 fő, a kormányzat 6816 státuszt szüntet meg, és ez körülbelül 2500 alkalmazott konkrét elbocsátását jelenti”- foglalta össze a számokat Boros Péterné.

„Gondoskodó elbocsátásról beszél a kormányzat, ugyanakkor jelentős feszültséget okoz, hogy a felmentési időt 2 hónapra csökkentették, így most a több ezer ember elbocsátására a kormánynak is csak ez a 2 hónap áll rendelkezésére, tehát nagyon be van szorítva az érdekegyeztetés”- folytatta.

Értetlenségének adott hangot amiatt is, hogy azok esetében, akik el tudnak helyezkedni, megvonják a végkielégítést.

Amint korábban, úgy most is felhívta a figyelmet arra, hogy a bürokráciacsökkentéssel nem járt feladatmegvonás, így érzése szerint a személyi állomány lassan vissza fog töltődni, ezért pedig nem éri meg a mostani áldozat.

(via napi.hu, infostart) // Címlapkép: MTI Fotó, Kovács Attila

 

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Attila