Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy szakszervezet is kiakadt Gulyás Gergelyre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ismét kemény hangú közleményben kérte számon az érdekegyeztetés hiányát  a Miniszterelnökségen a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ). Az érdekképviselet csütörtökön újra azt követelte a kormánytól, hogy ne a Kormányinfón elhangzottakból értesüljenek a közszolgálati szektort érintő tervekről.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón azt állította, körülbelül 2500 közszolgálati dolgozótól fognak megválni. A miniszter azt is bejelentette, hogy a következő hónapban megkapják az érintettek az értesítőt a kirúgásról, január elsejével pedig szeretnék ha az újonnan megállapított létszámokkal működnének tovább a minisztériumok –magyarán az elbocsátott kirúgott közszolgáknak az értesítés kézhezvételétől számítva kevesebb, mint két hónapjuk van felkészülni a távozásra és más megélhetés után nézni.

A KSZSZ mai közleményében arra hivatkozik, hogy a „bürokráciacsökkentés” első, augusztusi megpendítése óta számos levelet, hivatalos tárgyalásokra szóló kezdeményezést küldtek a kormánynak, és sajtótájékoztatókat tartottak annak érdekében, hogy „tartsák be a vonatkozó dokumentumok egyeztetésről szóló előírásait” ebben a kérdésben.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szakszervezetek szerint érthetetlen a jelenlegi leépítés, tekintve hogy a közszféra dolgozói sokszor jelenleg is túlterheltek, nemzetközi összehasonlításban a magyar humánközszolgálat egyetlen ágazatában sincs túlfoglalkoztatás.

A KSZSZ csütörtöki közleményében követeli, hogy a kormány a tervezett intézkedések meghozatala előtt kérje ki a kompetens érdekvédelmi szervezetek véleményét a hatályos jogszabályok figyelembe vételével.

Ezek szerintük

–  a közszolgálati tisztviselői törvény
– az ILO Egyezmény a szociális párbeszédről
– a Szociális Jogok Európai Pillére (ezt a magyar kormány az elmúlt évben írta alá)
– valamint az Európai Unió Központi Közigazgatási Ágazati Párbeszéd Bizottság Egyezménye a konzultációs jogról.

A közleményt a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete egyaránt aláírta.

(MTI)