Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sokkal durvább leépítés jöhet a közszférában, mint gondoltuk

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hetek óta megy a tapogatózás a kormány közszférát érintő „bürokráciacsökkentő” tervével kapcsolatban, ami Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elmondása szerint 15-20%-os létszámleépítést jelentene, most viszont maguk a minisztériumi dolgozók mondják, hogy belső körökben sokkal durvább leépítésről szólnak a hírek.

A bürökráciacsökkentő terv első változatáról még Lázár Jánostól hallhattunk 2016-ban, melynek keretén belül az elbocsátott közalkalmazottakat átképezték volna és átterelték volna a versenyszférába, a terv azonban nem valósult meg.

A bürökráciacsökkentés néhány hete újra előkerült, amikor Gulyás Gergely bejelentette, a központi közigazgatásban dolgozók 15-20%-át elbocsátják, mivel a közigazgatásban végbemenő digitalizáció miatt egyes feladatokat kevesebb emberrel is el lehet végezni, így szükségtelen a jelenlegi lészám fenntartása. Elmondása szerint a megmaradt dolgozók fizetésemelésre számíthatnak, tehát a kormányzat nem tervez forráskivonást az államigazgatásból.

Ez a bejelentés alapvetően hidegzuhanyként érte a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségét, a leépítés részleteiről ugyanis egyáltalán nem egyeztetett szakszervezetekkel az állam. A mininsztériumi dolgozóktól érkező nem hivatalos hírek szerint ráadásul a 15-20%-osnál sokkal nagyobb leépítésről lehet szó.

A 24.hu egyik forrása szerint

a Pénzügyminisztérium értekezletén 43%-os elbocsátásról beszélt az adott területet felügyelő helyettes államtitkár, az innovációs minisztériumon belül pedig 40, illetve 38%-ról hallottak az ott dolgozók,

akik állítólag már jelentéseket készítenek saját munkájuk hasznosságáról, mások viszont már most azon gondolkodnak, hova adják be az önéletrajzukat. A pénzügyminisztérium dolgozói úgy tudják, napokon belül részletesen kiadásra kerül, melyik intézményben mekkora leépítés várható.

A portál megkérdezte mind a tíz tárcát arról, hogy a jelenlegi létszám hány százalékát tervezik leépíteni, illetve, hogy az intézkedéstől mekkora megtakarításra számítanak éves szinten. Eddig 10-ből 6 minisztérium válaszolt a kérdésre – persze mind ugyanazt a központi sablon szöveget:

„A kormány célja a bürokráciacsökkentés, és hogy csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, amennyi ember feltétlenül szükséges. Tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért. A leépítés mértékéről még nem született kormánydöntés.”

Ezek szerint Gulyás Gergely kijelentése sehogy sem állja meg a helyét a 15-20%-os leépítést illetően, ugyanis a minisztériumok szerint még nem született kormánydöntés. Míg Gulyás azt hangsúlyozza, nincs költségvetési célja az intézkedésnek, a minisztériumokból kiszivárgó információk szerint az történhet, hogy a tisztviselők jelentős részét elbocsátják, az ott maradó dolgozók bérét megemelik, az így megtakarított pénz 15-20% lesz, a leépítések aránya viszont minisztériumonként változó lehet, de mindenképp több mint az eddig emlegetett 15-20%.

(Forrás: 24.hu, Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI)