Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átjutott Mexikóba a több ezres hondurasi menekültkaraván

Ez a cikk több mint 5 éves.

Átjutott Guatemalából Mexikóba az a több kilométeres, és közel 3,500 főt számláló menekültkaraván, amely Hondurasból indult el a biztonság és Észak-Amerika felé.

A karaván sorsáról már többször tudósított a nemzetközi média, most viszont Guatemala és Mexikó határán torlódtak fel, és vártak a legális átjutásra. Tudósításuk szerint az együtt elinduló, menekülő emberek 1,5 kilométer hosszú, karavánszerű menetbe rendeződtek. A határállomás hivatalosan nem engedte át őket Mexikóba, és a határőrök és menekültek között drámai jelenetek is lejátszódtak, mire a többség, elkeseredésében a határfolyóba belegázolva, azt átúszva kerülte meg az állomást, és végül a többség sikeresen át is jutott Mexikó területére. A nőkkel és gyerekekkel együtt mintegy kétezer ember jelent meg vasárnap hajnalban a határ mexikói oldalán ismét, miután többen 1,25 amerikai dollár viteldíjat fizettek a helyi kompvezetőknek, hogy átvigye őket.

A mexikói oldalon a szövetségi kormány határőrei központi parancsra nem fogták  és zárták el az átérkező menekülteket, de helyzetük egyelőre bizonytalan.

Több menekülő is azt mondta, a még mindig a guatemalai oldalon várakozó 1,500 társukhoz hasonlóan ők is a hivatalos menekültügyi státuszt és a legális belépést kérelmezték, miután a rendes menedékjogi eljárás hosszadalmas bürokráciájától türelmetlenné váltak. Azonban, miután a guatemalai hatóságok az átlépést sem tették nekik lehetővé, mégis az illegális út mellett döntöttek, elkeseredésükben.

Azok, akik a Suchiate határfolyón mégis átjutottak a mexikói oldalon fekvő Tapachulában gyülekeztek össze újra, és

kézfeltartással, nagy többséggel megszavazták, hogy a hondurasi menekültek karavánja így, egymást bevárva, és egyben indul tovább az Egyesült Államok felé.

A demokratikus lépéssel kívánnak üzenni a minden „illegális határsértőt” visszaküldeni és megbüntetni igyekvő Trump elnöknek: ők nem bűnözők, hanem politikai üldözöttek.

A szavazás után el is indultak észak felé. A menet élén Honduras zászlaját viszik, és egyre több átjutó csatlakozott hozzájuk a nap folyamán. Azokat, akik mégis a törvényes határátlépést választották, (ők mintegy 1,500-an vannak), a határőrség kis, 10-15 fős csoportokban engedik át Tapachulába, ahol fémszerkezetes raktárépületekben a Nemzetközi Vöröskereszt állított fel számukra krízisállomásokat.

A határon a torlódás és a tülekedés is óriási, mindenki attól fél, hogy ő már az ugyancsak szegény Guatemalában ragadhat, a tömegben egy tucat menekülő el is ájult. A mexikói, újbaloldali kormány hivatalos forrásai arról számoltak be, eddig hivatalosan 640 menedékkérelmet kaptak meg a határról, de az átjutottaknak azonnal vízzel, élelemmel és ha kell, orvosi segítséggel is a rendelkezésükre állnak.

A hírek hallatára Trump elnök pár nappal korábban figyelmeztette Mexikót: Washington hermetikusan lezárja majd teljes déli határát, amennyiben Mexikóváros zavartalanul átengedi odáig a menekültek karavánját. Megfenyegette őket, hogy akár az amerikai hadsereg bevetésével is megakadályozza, hogy a hondurasiak (akik szerinte agresszív támadók), belépjenek az USA területére.

Az elnök emellett azt mondta, elgondolkodik azon, hogy „minden segélyt megszüntet” az Egyesült Államokból Honduras felé, mivel az ország kormánya „képtelen kontrollálni a lakosságát.”

A Hondurasból menekülők, főleg az iszonytató mélyszegénységet és a garázdálkodó bűnbandák halálos fenyegetéseit emlegették, mint menekülésük okát. Mostani, toleráns fordulata előtt, néhány napja maga a Mexikói kormány is elfogással, és elzárással fenyegette meg az illegális határátlépőket, és a rohamrendőrséget is Tapachulába vezényelte. Egyrészt így kívánta hatalmas északi szomszédját a helyzettel kapcsolatban megnyugtatni, de a krízist nem akarta fokozni, másrészt azonban a határra vezényelt rendfenntartók azzal szembesültek, hogy a határt átlépő hondurasiak rendkívül békések, tárgyalóképesek, és igyekeznek senkinek sem a terhére lenni.

Donald Trump megválasztása óta élesen elutasítja, hogy az akár még kiskorú, illegális határátlépők bármiféle amnesztiában részesüljenek az Egyesült Államokban. Míg 2017 elején egyes muszlim országokra rendelt el bevándorlási tilalmat, addig 2018 első felében a szüleiktől elszakított, és elzárt helyen fogva tartott bevándorló gyermekek helyzete keltett megütközést.

Kemény politikájából a most kialakuló krízis során sem látszik engedni.

(Címoldali kép: The Guardian, Twitter)