Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Balos populista elnöke lesz Mexikónak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szavazatok több mint 50 százalékának megszerzésével győzött az egyfordulós elnökválasztáson Andrés Manuel López Obrador. Sőt pártja a Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) adhatja majd például Mexikóváros első női polgármesterét Claudia Sheinbaum személyében, és 4 kormányzó helyet is nyert a 7-ből.

A populista Obradort sokan nevezik a mexikói Trumpnak vagy mexikói Bernie Sandersnek is a nyugati sajtóban, mivel bár a radikális újraelosztás híve, de pártja például az evangélikus keresztények pártjával is szövetséget kötött, és programnélkülisége folytán nem egyértelmű milyen irányba indul-e majd.

A médiának az eredmények kihirdetését követően azt mondta Obrador, hogy visszaszerezi a nép bizalmát.

„Becsülettel és igazsággal fogom vezetni az országot. Nem fogok csalódást okozni az embereket. Nem fogom elárulni az embereket.”

Beszélt arról is: „mindenkit meghallgatunk. Mindenkivel törődünk. Mindenkit tiszteletben fogunk tartani. De a leginkább alázatosak a megnyomorítottakkal és megalázottakkal leszünk.”

Obradortól az elemzők azt várják, hogy visszafogja az erőszakot a már 11 éve tartó, és katasztrofális eredményeket hozó drogellenes háborúban, amely eddig közel 200 000 életet követelt. Az új elnök erre is utalt győzelmi beszédében amikor azt mondta: „az erőszakot nem lehet erőszakkal megállítani.”

Obrador és pártja nem csupán a nagyarányú győzelem miatt írta újra  mexikói politikát, hanem azért is, mert pártjának előrefutásával újraírta az ország pártrendszerét is, a hagyományos két nagy párttal szemben egy harmadikat tudott sikerre vezetni.

(Címlapkép: Wikimedia)