Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás miniszter szerint a bankokat védik, akik kritizálják a lakástakarékok felszámolását

Ez a cikk több mint 5 éves.

A viharos gyorsasággal megszüntetett lakástakarékokkal kapcsolatban a kormányinfón Gulyás miniszter elmondta, hogy a jövőben az eddig a lakáskasszának nyújtott állami támogatásokat a jövőben a CSOK finanszírozására fogja fordítani a kormány. A lakáskasszaprogrammal kapcsolatban emlékeztetett a lakástakarék-program megszüntetésének ürügyére, miszerint a kormány úgy látja, a programból a bankok profitáltak.

Ennek szellemében Gulyás megvádolta a lakástakarékok megszüntetését kritizáló ellenzéket a bankok támogatásával.

Gulyás nem tért ki arra, hogy míg a CSOK programot leginkább a felső-középosztály tudja igénybe venni, a lakáskasszák a társadalom széles körei számára elérhetőek voltak. A program sikerét és a társadalmi igényt a megszüntetés bejelentése és a döntés hatályba lépése között tapasztalható lakáskassza-nyitási téboly is alátámasztja.

A lakástakarékok megszüntetésének gyorsaságát a miniszter azzal indokolta, hogy ha késlekednek a hatályba léptetéssel, akkor még többen nyitottak volna az utolsó pillanatokban lakáskasszát – amivel gyakorlatilag elismerte, hatalmas társadalmi igény volt a most felszámolt rendszerre.

Gulyás újságírói kérdésre a lakásfelújítások támogatásával kapcsolatban elmondta, hogy habár nyáron még a lakástakarékokon keresztül kívánták azt támogatni, a jövőben ezt a CSOK programon keresztül fogják megtenni. A miniszter arra nem tudott válaszolni, elérhetővé fogják-e tenni a CSOK-ot azok számára, akik jelenleg nem tudják igénybe venni.

A hatályba lépés előtt nyitott lakáskasszákat a kormány továbbra is támogatja. Gulyás bejelentette, hogy el fognak indítani egy falusi CSOK programot, melynek részleteit később fogják ismertetni, azonban azt elárulta hogy plusz támogatást fognak nyújtani a tájegységi jellegek figyelembe vételével végzett épületfelújításokra.

A kormány szerint biztosított a hajléktalanok ellátása

Hajléktalanügyben a kormány áttekintette az alaptörvény-módosítás után előállt helyzetet – tapasztalataik szerint a rendőrség és a melegedőhelyek biztosítják a hajléktalanok ellátását, valamint a kormány úgy gondolja, van elég szabad férőhely. Arra nem tért ki a miniszter, hogy a melegedőkön az egy emberre eső minimális területet négyről három négyzetméterre csökkentették, valamint hogy immár tizenöt helyett elegendő huszonöt emberre létesíteni egy zuhanyzót.

Arról sem beszélt, hogy a szakértők szerint két-háromszor több hajléktalan ember él az országban, mint amennyi férőhely az ellátórendszerben van.

„A kormány célja hogy rend és tisztaság legyen”

– nyilatkozta a miniszter. Ezt mint láthatjuk a hajléktalanság kriminalizálásával kívánja elérni a kormány. Gulyás világossá tette, hogy véleményük szerint az utcán éléssel szemben ez nem jár az emberi méltóság sérelmével – hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek szerint ez nem állja meg a helyét.

A miniszter szerint nincs baj a Sorsok Házával

A Sorsok Házával kapcsolatban, melynek kidolgozásából kihagyták a zsidó és a holokauszttal foglalkozó szakmai szervezeteket és a holokausztszakértőként el nem ismert Schmidt Máriát tették meg a múzeum felelősének, Gulyás hosszú körmondatokba csomagolva elmondta, hogy márpedig ők tudják jobban, amit az is bizonyít hogy – a magyar zsidóság képviselői közül egyedüliként – Köves Slomóék szervezete, az EMIH támogatja a kormányt.

Ezután kifejtette álláspontját miszerint 1944-ig Magyarország menedékhely volt az üldözöttek számára.

Sajnos erről a Kamenyec-Podolszkban kivégzett zsidó menekülteket már nem lehet megkérdezni, azonban mértékadó történészek egyetértenek abban, hogy állami szerepvállalással elkövetett tömeggyilkosság történt.

„Szívesen meghallgatjuk mindenki véleményét (…) méltóképpen szeretnénk megemlékezni az immár 75 éve tragédiáról”

– mondta a miniszter. A fentiek fényében úgy tűnik, még ha meg is hallgatnak mindenkit, a szakértők és az érintettek jelentős többségének véleményét nem veszik figyelembe, ennek megfelelően a méltó megemlékezésre lehetőség sincs.

(Fotó: MTI / Illyés Tibor)