Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átnyomták a parlamenten a lakástakarékot kivéreztető törvényt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megszavazta a parlament kedden délután azt a törvényjavaslatot, az amellyel megszünteti a lakástakarékokhoz biztosított állami támogatást. A javaslatra 125 igen és 49 nem szavazat érkezett, 25 képviselő nem vett részt a szavazáson.

A javaslatból villámgyorsan, alig 24 óra leforgása alatt vált törvény:

a Bánki Erik fideszes képviselő által jegyzett tervezet ugyanis hétfőn reggel látott napvilágot, majd az országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalt róla, és szerdától akár már életbe is léphet az új szabályozás. A törvény most Áder János aláírására vár.

A Fidesz és a KDNP képviselői a törvényjavaslat körüli délelőtti parlamenti vitában egyáltalán nem szólaltak fel, mindössze az előterjesztő Bánki Erik intézett zárszót a szavazás előtt. Az ellenzéki felszólalok amellett, hogy a javaslat elleni szavazásra próbálták rábírni a néma kormánypárti többséget, nehezményezték, hogy a törvénymódosítást nem előzte meg érdemi vita, és az új szabályozás diktátumjelleggel lép életbe.

Ahogyan arról tegnap mi is írtunk, azzal, hogy a lakástakarék intézménye alól az állami támogatás megszüntetésével kihúzza a szőnyeget, a kormány százezrektől veszi el az otthonteremtés lehetőségét. Eddig ha valaki ilyen szerződést kötött, akkor az állam a megtakarításaira 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forintos támogatást adott.

A G7 adatai szerint a négy nagy lakástakarék-pénztár mérete a tavalyi év végén 904 milliárd forintot tett ki. A lap arra is emlékeztet, hogy ezidáig azért érte meg ez a pénzügyi konstrukció az embereknek és a bankoknak is, mert az állami támogatás nagyon kedvező, 10 százalék körüli hozamokat garantált. Ráadásul a takarékoskodási időszak után a a lakástakarék-szerződésekre a megtakarítással megegyező nagyságú kedvezménye lakáshitelt is fel lehetett venni.

Az állami támogatás megszűnésével azonban a konstrukció már nem lesz előnyös.
Indoklásában Bánki Erik a rezsicsökkentés idejéből ismert szólamokkal rukkolt elő, miszerint a pénzintézetek hatalmas „extraprofitokat” termeltek a lakástakarékok által, miközben nem szolgálták az otthonteremtési célokat.

A nagyobb lakástakarékok ügyfélszolgálatainál tegnap este és a mai nyitásnál is nagy sor állt, mivel sejthető volt, hogy talán csak a mai nap áll azok rendelkezésére, akik lakás-takarékpénztári szerződést szeretnének kötni vagy hosszabbítani az eddigi feltételek szerint.