Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lakástakarékok kinyírásával a Fidesz százezrektől veszi el az otthonteremtés lehetőségét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfőn reggel látott napvilágot az a Bánki Erik fideszes képviselő által jegyzett tervezet, amellyel megszüntetné a lakástakarékokhoz biztosított állami támogatást. A tervek szerint a javaslat már a héten, gyorsított eljárásban elfogadásra kerülhet – ezzel gyakorlatilag a kormány kicsinálja a lakástakarék-pénztárak intézményét.

Pedig mostanáig ez egyelőnyös konstrukciót jelentett, ha az ember lakásvásárláson vagy felújításon gondolkodott. Eddig ha valaki ilyen szerződést kötött, akkor az állam a megtakarításaira 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forintos támogatást adott.

A G7 adatai szerint a négy nagy lakástakarék-pénztár mérete a tavalyi év végén 904 milliárd forintot tett ki. A lap arra is emlékeztet, hogy ezidáig azért érte meg ez a pénzügyi konstrukció az embereknek és a bankoknak is, mert az állami támogatás nagyon kedvező, 10 százalék körüli hozamokat garantált. Ráadásul a takarékoskodási időszak után a a lakástakarék-szerződésekre a megtakarítással megegyező nagyságú kedvezménye lakáshitelt is fel lehetett venni.

Az állami támogatás megszűnésével azonban a konstrukció már nem lesz előnyös.

Indoklásában Bánki Erik a rezsicsökkentés idejéből ismert szólamokkal rukkolt elő, miszerint a pénzintézetek hatalmas „extraprofitokat” termeltek a lakástakarékok által, miközben nem szolgálták az otthonteremtési célokat.

A következő napokban bizonyára napvilágot látnak majd adatok, amelyekből kiderül, vajon tényleg igaz van-e a kormánypárti politikusnak. Az már önmagában sokat elmond a Fidesz kormányzási módjáról, hogy a bejelentéshez semmilyen alátámasztott tényt nem mellékeltek: hogy például hány ember használja jelenleg ezt a konstrukciót, hány otthonteremtés valósult meg általa. Az, hogy nem elég, ugyanis nem érv, nem alátámasztás, csak egy bemondás, amire azért szakpolitikát nem lehet alapozni.

Bánki állításai szerint a most megspórolt költségvetési forrásokat a CSOK-ba irányítaná át a kormány, ám jól tudjuk, az csak gyerekvállalás esetén vehető igénybe.

A CSOK mellett egy másik nyertese is lesz az átalakításnak: ahogy a 24.hu felhívta rá a figyelmet, a Rogán Antal nevével fémjelzett lakáslottó (nemzeti otthonteremtési közösségek) esetében nem szűnik meg az állami támogatás. Ezt azonban csak újépítésű lakások esetében lehet igénybe venni, ráadásul sokkal kedvezőtlenebb és kiszámíthatatlanabb feltételek mellett.

Nem történik tehát más, mint a már jól ismert fideszes recept: egy viszonylag népszerű, két évtizede használt módszert szüntetnek meg különösebb hatásvizsgálat nélkül, miközben egyrészt haverokhoz, másrészt a bizonyítottan tehetősebbeket támogató CSOK-hoz irányítják át a közpénzeket.

A lakástakarék-pénztárak kicsinálása ellen petíció indult az aHang platformon. A petíciót ide kattintva lehet aláírni.

A lakástakarék-pénztárak népszerűségét jól mutatja, hogy a szakértők a hatályba lépésik hátralévő pár napra óriási rohamot prognosztizálnak, sokan próbálják majd utolsó pillanatban igénybe venni ezt a lehetőséget. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője azt nyilatkozta:

„Ha a törvénymódosító javaslatot a következő napokban változatlan formában fogadja el a parlament, akkor a hatályba lépésig lakossági roham és sok szerződéskötés várható, mert a jogszabály-változtatás visszamenőleg nem érinti a lakástakarék-szerződéseket.”

A CSOK-kal való takarózás tehát álságos a kormány részéről: nem az történik ugyanis, hogy egy otthonteremtési támogatási formát lecserélnek egy jobbra, hanem gyakorlatilag két különböző társadalmi kört lefedő támogatás közül az egyiket megszüntetik, a másikat pedig megerősítik.

Ezzel azonban a lakástakarék-pénztárak által lefedett embereknek újfajta támogatás nem adnak. Szűkítik csupán a támogatáshoz jutók körét.

Az egyik legerősebben sújtott társadalmi réteg valószínűleg a fiataloké lesz, akiknek az önálló lakhatás megteremtése már így is nagy nehézségeket okoz: az Eurostat adatai szerint egy átlagos magyar fiatal 27 éves korában tud csak kiköltözni a szülei otthonából.

Az ellenzéki pártok épp ezért egyhangúan ítélik el a villámgyors döntést. A Párbeszéd például azt javasolja, hogy a felszabaduló költségvetési forrásokat ne a CSOK-ba irányítsa át a kormány, hanem fordítsa bérlakások építésére.

Az LMP szerint a mostani intézkedés családok százezreit vágja el az otthonteremtéstől, lehetetlen helyzetbe hozza a társasházakat, lehetetlenné teszi, hogy korszerűsítsenek, felújítsanak.

„A Fidesz törvényjavaslata nem csak egyszerűen anyagi hátrányt okoz sokaknak, de az öngondoskodást, a takarékosságot gátolja. Szisztematikusan számolja fel a magyar fiatalok jövőjét a kormány: szétverte a közoktatást, fizetőssé tette a felsőoktatást, most pedig elveszi az egyetlen, mindenki számára valóban elérhető eszközt ahhoz, hogy lakáshoz jussanak. A családok évében a kormány megint a családokat támadja, mert a lakástakarék ma egy tervezhető, valódi segítséget nyújtó eszköz: nem kockázatos devizahitel, nem csak a felső-középosztály számára elérhető CSOK” – írta közleményében a párt.

Az LMP azt bejelentette, hogy online petíciót indít a lakástakarék-pénztárak kicsinálása ellen.