Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán nem érti, mi a baj a Sorsok Házával

Ez a cikk több mint 5 éves.

Gréczy Zsolt a Parlamentben kérdezte Orbán Viktort, hogy mégis miért nyitják meg a történelemhamisító Sorsok Házát a holokauszt 75. évfordulóján, mikor Lázár korábban kimondta: csak akkor nyitják meg, ha konszenzus van róla.

Lázár félreállításával Gréczy szerint a teljes projekt Schmidt Mária kezébe került,

aki egykori holokausztkutatóból mára a Horthy-rendszert polgári rendszerként ajnározó történelemhamisítóvá vált.

A képviselő emlékeztetett, hogy Schmidttet sem a magyar zsidóság jelentős részét képviselő Mazsihisz, sem az izraeli Jad Vasem, a holokausztkutatás nemzetközi központja, sem a Washingtoni Holokausztmúzeum nem tartja szalonképes partnernek holokausztkutatás terén, és nem hajlandók vele közösséget vállalni.

Attól, hogy találtak egy ki tudja milyen érdekek miatt kollaboráló ortodoxot aki hajlandó kósernek nyilvánítani az intézményt, Schmidt Mária és társai nem válnak a holokauszt elfogadott kutatóivá

– emellett Gréczy megjegyezte, nem érti miért vállalják a botrányt hogy a múzeumot zsidók nélkül, ellenükre nyitják meg.

Orbán erre válaszként elmondta, Lázár kiválóan végezte munkáját Schmidt Máriát nem tartják történelemhamisítónak,

zsidó felekezetek közötti vitában pedig a kormány nem vesz részt.

Gréczy viszontválaszában megemlítette, hogy Lázár szerint akinek nincs semmije annyit is ér, Schmidt szerint pedig a magyar államot nem terheli felelősség a holokauszt miatt – miközben a Parlament falai között hozták meg 1920-ban a kontinens első zsidótörvényét. Ezt a rendszert kívánják rehabilitálni jelenleg Orbánék és Schmidték – a képviselő felszólította Orbánt, ne nyissák meg az emlékközpontot.

Orbán viszontválaszában megemlítette hogy az ügy súlya miatt nem ilyen körülmények között kellene megvitatni a témát, majd kifejtette hogy Magyarországon már működik egy Holokauszt Dokumentációs Központ, ami jelentős hozzájárulást kap a kormánytól, így emlékezet ügyében az országnak  nincs miért szégyenkeznie – azonban az elkövetés tekintetében annál inkább. Orbán szerint a tragédiához való viszony Magyarország részéről korrekt.

Erről általában eltérő véleménnyel vannak a témában kutató szakemberek.

Címlapkép: Sorosok Háza/Facebook