Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pont most jutott eszébe az ÁSZ-nak ellenőrizni a hajléktalan embereket segítő civil szervezeteket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Október 15-én, hétfőn lép életbe a hajléktalanságot kriminalizáló törvény, amely az Alaptörvény hetedik módosításával megtiltja az „életvitelszerű közterületen tartózkodást”. A törvény hatályba lépését követően információink szerint nagyszabású rendőri razziát tartanak Budapesten, hogy a hajléktalan embereket a város belső kerületeiből kiszorítsák. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pedig valamiért éppen most indított ellenőrzést több hajléktalansággal foglalkozó civil szervezetnél – értesült a Népszava.

Az ÁSZ a Népszava kérdésére, hogy miért most indított ellenőrzést, annyit válaszolt, hogy ez egy előre meghatározott féléves ellenőrzési terv része, amit még júliusban hozták nyilvánosságra. Azonban a nyilvánosság számára elérhető tervben nem a hajléktalan embereket segítő szervezetek neve szerepelt, hanem a „nem állami humánszolgáltatók” köre, ami, ahogy a Népszava is kiemeli, „egy nagyságrendekkel bővebb kategória”.

A lapnak nyilatkozó civilek állítása szerint ráadásul az ÁSZ csak a héten küldte el az adatbekérő levelet, amire öt munkanapjuk van válaszolni.

A hajléktalanokat ellátó intézményrendszert utoljára 2006-ban ellenőrizte az ÁSZ, de az egyes szervezeteket akkor sem.

Ha emlékszünk, az ÁSZ az ellenzéki pártok működésével kapcsolatos ellenőrzését is érdekesen időzítette, néhány hónappal az országgyűlési választások előtt derült ki, hogy a számvevőszék több száz millió forintos büntetéseket szabott ki a kormányzó pártokon kívül szinte az összes pártra. Az ÁSZ akkor is állította, hogy ez egy előre meghatározott terv része, aminek semmi köze a választások közeledtéhez.

A hajléktalanságot kriminalizáló törvény értelmében, ha 90 napon belül háromszor is figyelmeztetnek a rendőrök egy hajléktalan embert amiatt, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene. A törvény nem előzmény nélküli, az „életvitelszerű közterületen tartózkodás” Budapest egyes területein már eddig is büntethető volt, és az Alaptörvény is tartalmazta korábban is a büntetés lehetőségét, amennyiben azt „a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme” indokolta.

A tervezett rendőrségi akció valószínűleg október 16-án és 17-én lesz, aminek során Budapest belső kerületeiből szorítják ki a hajléktalan embereket, de az is előfordulhat, hogy külterületeken, saját készítésű kunyhókban élők ellen is fellépnek a hatóságok.

A törvény ellen 80 kortárs író A Város Mindenkié (AVM) civil szervezettel együtt szervez vasárnapra tiltakozást. A szervezők írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat is kértek meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított alaptörvény inkriminált mondatára. A gyülekezést 16:30-ra hirdették meg, a tüntetés 17:00 órától kezdődik a Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt.

Címlapkép: Fotó: Papp Dóra