Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint egy a lényeg: a magyar és a török rezsim stabil

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan tegnapi közös sajtótájékoztatója után ma újabb találkozóra került sor a két vezető között. Orbán a magyar-török üzleti kapcsolatok mélyülését dicsérte, és „a nyugati világ bizonytalanságával” a két vezető hatalmának stabilitását helyezte szembe.

A magyar kormányfő és a török elnök tegnapi, politikai egyeztetését követő közös sajtótájékoztatónak legfontosabb momentuma az volt, amikor Orbán bejelentette, erőteljes hadiipari együttműködést szeretnének kialakítani Ankarával. Orbán ezen túl dicsérte Erdoğant, amiért az ország betartja az EU-val kötött, a menekültek érkezésének lassulásáért elsősorban felelős megállapodást, valamint mindkét fél nehezményezte, hogy Törökországot hosszan előszobáztatták az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások során.

Erdoğan ma a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar-török üzleti fórumán tartott előadást, ezt előzte meg Szijjártó Péter külgazdasági miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök beszéde.

Orbán azzal kezdte, hogy alázatosan jelezte, ő csak bevezetőt mond, a fő attrakció Erdoğan elnök beszéde lesz.

A miniszterelnök a nyugattal való szembeállításban helyezte el a magyar és a török kormányt, illetve politikai rendszert. Orbán úgy véli, „a globális kormányzás korszakának” végét éljük, és vannak erők, amelyek „visszatérnének a nemzeti keretekhez”. Szerinte erről szól Trump megválasztása és a Brexit is, de nyilván ebbe a sorba kell elhelyeznünk az Orbán által az EU-val folytatott „szuverenitás-küzdelmet” is.

Szerinte a nyugati világban általában nagy a bizonytalanság, és az emberek is elégedetlenek, szerinte azért, mert a középosztály nem tud előrejutni. A vezetők biztonságot szeretnének adni az embereknek, de valójában csak durvul a politikai vetélkedés, és „a kormányokat is elérte a fake news jelensége”.

Magyarországon és Törökországban azonban biztonság van, itthon harmadjára kapott kétharmados felhatalmazást a kormány, ennek köszönhetően Orbáné Európa egyik legstabilabb kormánya, és Törökország politikai berendezkedése is stabil, az elnök felhatalmazása erős. Orbán tegnap arról is beszélt, Magyarország biztonsága a török kormány stabilitásán is múlik.

Az instabil nyugati rezsimek és a stabil magyar rezsim közti fontos különbség még, hogy a nyugati vezetők szokásától eltérően Orbán „a kölcsönös tisztelet jegyében” egyik találkozón sem vetette fel a török politikai rendszer stabilitásának legfőbb kulcsát: ellenzéki vezetők bebörtönzését és a független sajtó elhallgattatását.

Beszélt viszont a „sajátos magyar modellről”, ami a munkahelyteremtésre, az adócsökkentésre és a béremelésekre épül, a teljes foglalkoztatottság pedig szerinte már csak „karnyújtásnyira van”, illetve Magyarország gazdasága ma már versenyképesnek tekinthető.

Orbán szerint az erősödő magyar-török kereskedelmi kapcsolatokat is tovább kell fokozni. Kiemelte, hogy az állam kedvezményes hiteleket is nyújt török-magyar gazdasági tevékenységet végzők számára.

A miniszterelnök nem csak az olcsó magyar munkaerőt és alacsony adókat javasolta Erdoğan figyelmébe, hanem a többi visegrádi országot is. Szerinte

ha a V4-ek nem lennének Európában, nem lenne az EU-ban gazdasági növekedés, az európai gazdaság motorja Közép-Európában van, Törökországnak is a visegrádi térséggel való gazdasági együttműködés fokozását javasolta.

Elmondta azt is, hogy az évi 150 török diáknak nyújtott állami ösztöndíj-programot is folytatni kívánják.

Orbán Viktor beszédét az atv.hu közvetítette.

Erdoğan látogatása miatt több csoport is tiltakozott tegnap, ezekről itt és itt írtunk bővebben.

(Kiemelt kép: Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)