Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lagymatag tiltakozások fogadták Erdogant Budapesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kétnapos vizitre érkezett hazánkba Recep Tayyip Erdogan. A török elnök látogatása idején Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel leszervezett találkozói mellett részt vesz a Magyarország-Törökország Üzleti Fórumon is, amelynek ráadásul a nyitóbeszédét is ő mondja majd.

És míg a kormány láthatóan nagy örömmel fogadta a demokráciát évek óta lábbal tipró elnököt, az ellenzék is megmozdult – bár nem túl nagy elánnal.

A legkitartóbb egyértelműen Szabó Szabolcs (jelenleg éppen független képviselő, a volt Együtt politikusa) volt, aki már korareggel megmutatta, hogyan ürítették ki a Kossuth teret a török elnök látogatása alkalmából, aztán Baranyi Krisztával indult útnak, hogy rátaláljon a vendégre. Egy áthúzott Erdogan-fotóval készültek, amit az elnöknek akartak felmutatni a Lánchíd lábánál, miközben elhalad mellettük az elnöki konvoj, hogy

„legalább valamit mutassunk, hogy nem nagyon örülünk annak, hogy ő most itt van”.

Miután a rendőrség igazoltatta őket, Szabót felengedték ugyan a hídfőre, ám rendőrök vették körül, így nem igazán volt esélye láthatóan tiltakozni.

A Párbeszéd kicsit később, de még a parlamenti ülésnap előtt „Diktátorok” feliratú molinót lógatott ki a Parlament ablakán, rajta Putyin, Erdogan és Orbán képével, miközben a párt országgyűlési képviselője, Szabó Tímea a lezárt Kossuth tér szélén tartott sajtótájékoztatót (az erről készült videónk ide kattintva megnézhető).

Kép forrása: Szabó Tímea/Facebook

A Demokratikus Koalíció szeretett volna ma tüntetni az MTA parkolójában, a rendőrség azonban ezt nem engedélyezte (de ahogy írtuk, nem az új gyülekezési törvény miatt), így ők is inkább egy molinós megoldást választottak:

Love is Love felirattal, szivecskével, Orbánnal és Erdogannal (tippre a DK erre gondolt, mi viszont ezt kérdeznénk).

Kép forrása: Demokratikus Koalíció/Facebook

Gyurcsány Ferenc pedig mindezt még megfejelte egy csodálatos szabadverssel is, melyet úgy hangulata, mint szikár formai megoldásai miatt méltán nevezhetünk máris örökbecsű klasszikusnak – és akkor a hozzá kapcsolódó illusztrációkról még nem is beszéltünk. Így egyben az igazi:

A Momentum Mozgalom szeptember közepén a Sargentini-jelentést értelmező szórólapokat nyomtatott, a módszert minden bizonnyal hatékonynak ítélték, ugyanis Erdogan érkezése kapcsán is kiszórtak Budapesten egy másikat. A szórólapon azt mutatják be, hogy a 2016-os puccskísérlet óta Erdogan rezsimje hogyan építi le a független médiát, távolítja el pozícióikból a számára veszélyesnek gondolt közszolgákat, akadémikusokat, katonákat, rendőröket és bírák ezreit. Mint fogalmaznak:

„Mi is olyan országban akarunk élni, ahol az ellenzéki újságokat következmények nélkül bezárhatják, a kritikus hangokat elhallgattathatják, a családtagok vezető pozícióba kerülnek, és az ország problémáit egy Amerikában élő idős ember által irányított titkos hálózatra fogják? Az áthallás nem véletlen, hiszen Orbán Viktor egy az Erdoğanéhoz hasonló elnyomó rendszer kiépítésén dolgozik. Azonban tehetünk ez ellen. Mert nem adjuk a jövőnket!”

Az MSZP egyelőre nem tiltakozott látható formában, ahogy a Jobbik és az LMP sem.

Érdekesség, hogy az LMP-ből nemrég kilépett Szél Bernadett bár éppen Washingtonban tartózkodik, Facebook-oldalán azért kifejtette véleményét az Orbán-Erdogan találkozóról:

„Nagy baj az, ha egy ország miniszterelnöke több közöset lát magában és egy hírhedt külföldi vezetőben, mint amennyi közösséget a saját nemzetével érez — az árulásnak egy formája ez, nem először történik meg, de mindig ki kell mondani.”

Egyelőre tehát nem rengették meg az ellenzéki reakciók a talajt Erdogan lába alatt – de holnap is van nap, kíváncsian várjuk, hogyan tovább.

Címlapképünkön Orbán Viktor fog éppen kezet Erdogannal (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)