Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség betiltotta a DK Erdogan elleni tüntetését

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Tudományos Akadémia parkolójában, Recep Tayyip Erdogan török elnök ellen tüntetett volna hétfő délután a Demokratikus Koalíció. Azért ezen a helyszínen, mert a párt információi szerint a török államfő és házigazdája, Orbán Viktor látogatást tesz az MTA-nál.

A párt Mércéhez eljuttatott közleményében azt írta, a megmozdulást „a Rendőrség az új gyülekezési törvény alapján tiltotta meg”, nemzetközileg védett személy érkezésére hivatkozva. Annak ellenére, hogy a DK az új előírásoknak megfelelően, időben bejelentette tüntetési szándékát.

„A Demokratikus Koalíció felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait. Orbán megmutatja a példaképének, hogy ő is semmibe veszi állampolgárai jogait” – írja a közlemény.

Gyurcsány Ferenc pártelnök Facebook-oldalán közzétette a rendőrségi határozat egy részletét, ám épp a betiltás indoklását tartalmazó részt nem tette közzé.

Az indoklás azért fontos, mert abból derül ki, hogy a gyülekezési törvény mely részére hivatkozva utasították el a tüntetés engedélyezését, illetve hogy vajon ajánlottak-e alternatív helyszínt.

Hasonló tiltásokra egyébként a korábbi, október 1-e előtt hatályban lévő gyülekezési törvény alapján is került már sor.

2015 februárjában például a MostMi névre hallgató civil csoport tüntetést jelentett be a Pollack Mihály térre, az Andrássy Egyetem épülete elé, bent ugyanis Angela Merkel német kancellár tartott beszédet. Akkor a Terrorelhárítási Központ személy- és létesítménybiztosítási intézkedés miatt lezárta a kérdéses területet, így a tüntetést egy közeli helyszínen tudták csak megtartani.

A idei áprilisi választások után az új Országgyűlés alakuló ülésének napján is hasonló indokkal tiltottak be Kossuth téri tüntetést, a tiltást végül a bíróság oldotta fel.

Vlagyimir Putyin tavaly februári látogatásakor Juhász Péter által bejelentett tüntetés helyszínét zárták le a rendfenntartók, akkor Juhászék szintén áthelyezték a tüntetésük helyszínét. 2017 augusztusában viszont már megpróbáltak bejutni a Puskás Ferenc Stadionhoz bejelentett tüntetés lezárt helyszínére, emiatt a rendőrség meg is bírságolta a politikust. A bíróság idén mondta ki, hogy a rendőrség lezárása korlátozta a véleménynyilvánítás szabadságát, és hogy Juhász jogszerűen járt el.

(Fotó: MTI / Török elnöki hivatal)