Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkezdődött: 9-10 ezer közalkalmazott veszítheti el a munkáját még októberben

Ez a cikk több mint 5 éves.

9-10 ezer államigazgatási alkalmazott veszítheti el a munkáját október második felében – írja a 24.hu. Az oldal információi szerint a nyáron beígért létszámcsökkentésre a minisztériumokban és a kormányzati háttérintézményekben már hetek óta folyik az előkészítés, egyes helyeken 20, máshol 40 százalékos leépítés lesz, annak ellenére, hogy Gulyás Gergely augusztusban még csak 15-20 százalékos csökkentésről beszélt.

A közszféra leépítését a bürokráciacsökkentés jegyében lengették be, azonban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára, Boros Péterné szerint a bürokráciacsökkentéshez célszerűbb lenne legelőször is a megfelelő jogi környezetet megteremteni, vagyis a bonyolult, túlszabályozott államigazgatást és ügyintézést kellene egyszerűbbé tenni. Ahelyett, hogy a létszámhiány miatt amúgy is túlterhelt közalkalmazottakra még nagyobb terheket ró az állam a létszámcsökkentéssel.

A közszférában egyébként olyan területek vannak, mint az oktatás, az egészségügy, rendőrség, tűzoltóság, az igazságügy, a szociális ágazat és az állami közigazgatás. Gulyás Gergely augusztusi bejelentésében a központi közigazgatás leépítéséről beszélt, most úgy tűnik, valóban ott kezdik a „bürokráciacsökkentést”. A 24.hu szerint a kirúgások érinthetnek bárkit, aki eddig közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban vagy költségvetési szervnél betöltött munkaviszonyban dolgozott.

A 24.hu továbbá arról is beszámol, hogy az elbocsátottakat a tervek szerint állami forrásból átképezik egészségügyi és szociális dolgozónak, például kórházi ápolónak vagy műtőssegédnek, hiszen ezek a területek súlyos emberhiánnyal küzdenek. Az államigazgatásból eltávolítottakat fejenként 1 millió forintból tervezik OKJ-s képzéseken átképezni.

Pár nappal ezelőtt számoltak be a közszféra szakszervezetei szeptember végén indított online konzultációjuk eredményeiről, melyet a tervezett leépítéssel kapcsolatban indítottak. A konzultációt bárki kitölthette, közel 50 ezren ezt meg is tették. A kitöltők többsége a szakszervezetekkel értett egyet abban, hogy leépítés helyett pont hogy béremelésre lenne szükség ezekben az ágazatokban a munkaerőhiány mérséklése érdekében. A szakszervezetek azt remélték, a konzultáció eredményeit a kormány majd figyelembe veszi az ágazattal folytatott őszi tárgyalásokon.

(24.hu)

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Attila