Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felszólították a brit külügyminisztert, hogy álljon ki a baloldali Auróra politikai üldöztetése ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Marom Europe nemzetközi zsidó ifjúsági szervezet brit csoportja nyílt levélben szólította fel Jeremy Hunt külügyminisztert, hogy tárgyaljon a Marom Budapestet és közösségi terét, a budapesti Aurórát támadó intézkedésekről a magyar külügyminiszterrel, Szijjártó Péterrel. A levelet több mint száz fiatal brit zsidó aláírta.

Júliusban derült ki, hogy a józsefvárosi önkormányzat arról döntött, bezárja a 8. kerületben működő baloldali és civil programkínálatáról is ismert Auróra és Auróra Kert közösségi teret. Az akkori döntésről az önkormányzat nem tájékoztatta sem az Aurórát, sem az azt üzemeltető Marom Klub Kft-t, ők is csak a jozsefvaros.hu-n megjelent cikkből értesültek róla. A bezárásról az önkormányzat „közbiztonsági érdekre” hivatkozva döntött az Auróra esetében, az Auróra Kert esetében pedig „kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására vonatkozó engedély” hiányára hivatkozva. Az Auróra szerint azonban az önkormányzati hírben foglalt vádak nem igazak, az azonnali jogvédelem alapján a közösségi hely továbbra is nyitva tart, az ügyben október 30-án lesz bírósági tárgyalás.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a fideszes vezetőségű nyolcadik kerületi önkormányzat az Auróra és az azt üzemeltető Marom működésének ellehetetlenítését célzó intézkedéseket igyekeztek hozni, ahogy a brit Marom levele is kiemeli. Már tavaly nyáron is úgy tűnt, bezárhatják a helyet, miután június 10-én rendőri razziát tartottak az Aurórában, aminek során 15 embert őrizetbe vettek marihuána-birtoklás miatt (bár összesen csak 2 gramm füvet foglaltak le és pszichoaktív anyagot nem tartalmazó ipari kendert).

A brit Marom levele azt is megemlíti, hogy Józsefváros önkormányzata legutóbb azt ajánlotta fel, hogy megveszi az Auróra épületét és az Auróra Kert területét, amivel a hely üzemeltetői szerint az önkormányzat szinte beismerte, hogy az október végi per számukra nem nyerhető. A Marom szerint a lépés egyértelműen azt célozza, hogy a közösségi hely véglegesen ki legyen lakoltatva jelenlegi helyszínéről.

„Fiatal brit zsidókként elborzaszt minket, hogy a testvérszervezetünket és zsidó közösségünket ilyen támadások érik a magyar hatóságok és a magyar kormány részéről. Nyilvánvaló, hogy a támadások összefüggnek az Orbán által kultivált előítélet kultúrájának. Tavaly szélsőjobboldali aktivisták Soros-ellenes szlogenekkel csúfították el az Auróra épületét” – írják a levélben.

A levél aláírói felidézik, hogy Jeremy Hunt külügyminiszter korábban azt posztolta Twitterre, hogy „SOHA nem engedjük, hogy az antiszemitizmus rákja visszatérjen Európába” egy olyan tweetben, ami valószínűleg a brit Munkáspártban kirobbant antiszemitizmus-botrányra utalt. A Marom tagjai erre a posztra hivatkozva kérik Huntot arra, hogy ha üzenetét komolyan gondolta, akkor tárgyaljon az Auróra és a Marom budapesti szervezetének sorsáról Szijjártó Péterrel külügyminiszterrel.