Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Index marad, ami volt, a kérdés az meddig?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A magyar nyelvű internet témára érzékeny része valósággal felrobbant a hír hallatán, hogy az Indexet kevesebb mint két év múltán ismét eltemethetjük. Erre reagálva az Index kiadott egy közleményt, miszerint lassan a testtel – a delikvens továbbra is él és mozog, és senki akarata előtt nem hajlik meg annak tekintetében, mit és hogyan tesz.

Emlékezetes, hogy 2017 tavaszán, mikor a kormány épp leszámolt az Index akkori tulajdonosával, Spéder Zoltán korábban kormányközeli oligarchával, Simicska Lajos szintén korábban kormányközeli oligarcha közreműködésével az Index egyszer már megmenekült attól, hogy a NER-t kiszolgáló sajtótermékké váljon. Simicska ekkor érvényesítette évek óta fennálló vételi opcióját a lap kiadójára, majd az újság függetlenségét biztosítandó, a Nanga Parbat Zrt.-n keresztül alapított Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonába utalta a lapot, az alapítvány tulajdonosa Bodolai László, az Index jogásza lett.

Érdekesség, hogy az a bizonyos opciós szerződés Simicska Orbán-barát korszakában valószínűleg épp azért köttetett, hogy az Index helyét majdan beszántsák és sóval hintsék, vagy a kormánypárti médiaportfólióba integrálva Origo szintű elhülyülésbe taszítsák, és fullba nyomhassák rajta a totálisan debil sorosmigránstartalmat – ehelyett a bukott oligarcha célja a G-nap utáni világban látványosan a lap függetlenségének biztosítása volt.

Mindeközben Spéder megtartotta a portál korábbi kiadóját és a hirdetéseit kezelő CEMP-et, valamint továbbra is ehhez a céghez tartoztak az Index szatellitkiadványai – Femina, Totalcar, stb. Nemrég a CEMP felvásárolta a Nanga Parbatot, az Index alapítványát gründoló céget – ezt a csomagot vásárolta most meg Ziegler Gábor, aki több mint egy évtizede az Index igazgatósági tagja, és Oltyán József KDNP-s politikus, a NER elkötelezett híve.

Aki, tekintve hogy a magyarepitok.hu címen elérhető, kormányzati és kormányközeli beruházásokat lelkesen védő és dicsérő orbánista építészeti lap tulajdonosa is egyben, jelen lépéssel bizonyos szempontból csupán a portfólióját bővíti – eddigi munkásságának ismeretében pedig nem lehet kétségünk afelől, milyen jellegű médiát tart kívánatosnak.

Mindez az Index működésére közvetlenül nincs hatással, az alapítványnak köszönhetően a portál elvileg továbbra is függetlenül tud működni, tartalmi és személyi kérdésekbe Oltyánék nem tudnak beleszólni. Az alapítvány továbbra is Bodolai felügyelete alatt áll – azonban nem szabad elfelednünk, hogy a Fidesz meg fog ragadni minden alkalmat hogy ellehetetlenítse a tőle független médiát – és ezen a ponton csak reménykedhetünk, hogy a szintén CEMP tartozék blog.hu, a rengeteg NER-rel szembehelyezkedő véleménynek is helyt adó „népi internet” súlyos tisztogatások nélkül túléli a tranzakciót.

Bár az Index működésébe közvetlenül nem tudnak beleszólni a CEMP új tulajdonosai, gazdasági szempontból keményen meg tudják szorongatni a kiadót – hisz hirdetéseket kizárólag a CEMP csatornázhat az Indexre, így ha az új tulajdonos úgy dönt, el tudja vágni a lapot bevételi forrásainak jelentős részétől.

Illetve a Nanga Parbaton keresztül képes visszahívni az Indexet tulajdonoló alapítvány kuratóriumát, hiszen az előbbi cég amelyet most eladtak alapította az alapítványt. Így viszont az Index tulajdonviszonyait is képesek akár megváltoztatni. Persze kérdés jogszerű lenne-e egy ilyen visszahívás, csakhogy az ügyben mindenképpen hónapokig tartó pereskedés lenne, addig is viszont a döntés nem kerülne halasztás alá, tehát a visszahívás után azonnal átvehetnék a Nanga Parbat új tulajdonosai a portált.

Itt a Mércénél reméljük, hogy az Index továbbra is képes lesz az eddigi módon folytatni tevékenységét, hisz

ha elbukna, a magyar kormányfüggetlen nyilvánosság egyik legfontosabb szereplőjétől vehetnénk búcsút.

Az Index szerkesztősége létrehozott egy oldalt, ahol követni lehet hogy függetlenek-e. A barométer szerint igen – nagyon reméljük, hogy így is marad.