Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A választás tétje lett: RTL Klub, Index…

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem a Heti Válasz az első, amely arról ír, a Fidesz nem fog megállni az Origo, a Népszabadság, a megyei lapok, a TV2, a rádiók bekebelezése után. Mi is írtunk arról, hogy van ilyen kormányzati terv, a pletyka a pletykákhoz hozzáférők között ott van régóta. Most pedig a Heti Válasznak ki is mondták: a Fidesz nem akar tőle független sajtót Magyarországon.

A Heti Válasz közölt cikket kormányzati információkra, cégadatokra és háttérelemzésekre támaszkodva: a választásoknak nem csupán az lesz a tétje, ki kerül kormányra, és ki nem, hanem hogy miként fog változni a média helyzete 2018 áprilisa után.

A cikk által leírt helyzetet nagyjából úgy lehet egyszerűsíteni, hogy ha a Fidesz többséget szerez, megnyeri a választásokat, neki fog menni az RTL Klubnak, „megpróbálja kiénekelni a sajtot a németek szájából”, és megpróbál leszámolni az Indexszel is, amely a netes médiapiacon útjában van a kormányzati törekvéseknek.

Másik oldalról pedig az a helyzet, hogy 40-50 milliárdnyi adóssággal tarják fent a bevételeik 60-70 százalékát az állami hirdetésekből kapó fideszes sajtót. Tehát ha a Fidesz vereséget szenved a választásokon, nincs parlamenti többsége, fenntarthatatlanná válhat a finanszírozása a kormánypárti propaganda termékeknek.

Még egyszerűbben fogalmazva, ha megnyeri a Fidesz a választásokat, a következő 4 évben a mostanihoz képest még durvábban bebetonozhatja a médiafölényét.

Ez pedig nem csupán a pártpolitika szempontjából érdekes. A sztrájkoló dolgozók, a korrupció ellen fellépő akár helyi aktivisták, a környezeti rombolásokat megakadályozni akaró zöldek, a jobb egészségügyet vagy oktatás akaró állampolgárok, a helyi kiskirályok ellen fellépők mind a médiára mint védelemre számíthatnak ma a hatalom elleni küzdelemben.

Ha az elmúlt 4 év médiatendenciája tovább folytatódik, ha elesne az RTL Klub és az Index is, gyakorlatilag alig maradna olyan nyilvánosság, amit nem a kormánypárt kontrollál.

Ha pedig létrejön egy ilyen brutális médiafölény, akkor az igazság még kevésbé válhat a tömegek valóságává. Hogy ez mit jelent?

Hiába tudod, hogy igazad van, ha rajtad kívül erről senki se értesül. Hiába tudod, hogy x y korrupt, vagy becsapott téged, igazságtalanul vette el a munkád, egészségügyi ellátásod, a parkod, a gyereked játszóterét, ha ez nem jut el tömegekhez, és válik tömegek valóságává, akkor a te kis személyes igazságod marad. És veszíteni fogsz. Egy parkot, a munkahelyed, a pénzed, a gyereked jó oktatását vagy a tisztességes egészségügyi ellátást.

A tét tehát nem csupán az, hogy mi lesz ezekkel a távoli nagy intézményekkel, ezekkel a néha hülyeséget is író sajtótermékekkel, hanem az is, hogy lehetőséged lesz-e egyáltalán fellépni az igazságtalanság, az elnyomás, a kiskirályok ellen.

Alig 45  napunk van addig, hogy a 4 évenkénti választáson egy most is rossz helyzetben fellépjünk azért, hogy ne legyen még rosszabb a helyzet, ne legyen nehezebb majd később fellépni. Mert április 8 után, ha véletlenül tényleg elesik az Index vagy az RTL Klub, ha tényleg bedarálják a szabad médiát, már késő lesz.

(Címlapfotó: Csoszó Gabriella / FreeDoc)