Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Index Simicska közelében, de a főszerkesztő nyugtat

Ez a cikk több mint 7 éves.

Simicska Lajosnak valóban volt opciója az Indexre. Ez a pletyka ma beigazolódott, de azzal, hogy egy kérdésre választ kaptunk, egy rakás új merült fel. Első körben az, hogy sikerült-e tényleg zsebre raknia a legnagyobb magyar hírportált, ugyanis emellett és ez ellen is látszanak jelek. Mindenesetre jelenleg az tűnik valószínűbbnek, hogy az oligarcha bebiztosította, hogy az Index ne kerüljön kormányzati kézre, de személyét távol akarja tartani a laptól.

capture_5.JPG

Az Index címlapon kisbetűkkel megjelent hír, miszerint „Alapítványi tulajdonba került az Index.hu Zrt.”, arról szól, hogy a frissen, április 4-én bejegyzett Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdonába került az Index.hu Zrt. 100 százaléka, amelynek a cég régi jogásza, Bodolai László a kurátora.

A bejegyző dokumentum szerint az alapítvány célja: „Ösztöndíj nyújtása oktatási, kulturális és kommunikációs tevékenység céljára. Alternatív oktatási projektek és a független magyar média támogatása. Kommunikáció fejlesztése. A magyar kulturális örökség megőrzése. Az európai értékek elterjesztése Magyarországon.”

Bodolai az Index.hu Zrt. új elnökségébe maga mellé Kereszty Gábor közgazdászt és Nagy Ajtony Csabát választotta. Utóbbi az igazán érdekes, ugyanis az ügyvéd Simicska Lajos régi bizalmi embere, több Simicska-cég tisztségviselője is volt — ezt az Index közleménye is őszintén felsorolja a KÖZGÉP-től a MAHÍR-ig.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Az MFA székhelye is érdekes, ugyanis ez egy óbudai panel egyik első emeleti lakása, ami az ide bejegyzett cégek adatai alapján egy kisebb cégtemetőnek tűnik. Kissé furán hat, hogy a lent látható házból fogják irányítani papíron a vezető magyar hírportált.

18083657_10155609889344311_1144172855_o.jpg

Nem világos, hogy a Simicska-féle opció lehívásához miért kellett az MFA. Az Indexen az olvasható, hogy „a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát a „Magyar Fejlődésért Alapítványra” ruházta át.” A hvg.hu szerint ezzel kicselezték Simicskát, de azt nem magyarázza a cikk, hogy mégis hogyan. Miért is passzolta volna tovább Simicska az Indexet, ha megszerezte?

Frissítés (21:15) – Az Index főszerkesztője megnyugtatta kollégáit, hogy nem került Simicska kezébe a lap. A birtokunkba jutott szerkesztőségi információk szerint Dudás Gergely szerint a nagyvállalkozó valóban opciós szerződéssel rendelkezett az Index fölött, és élt is ezzel a lehetőséggel, ám a lap tulajdonjogát egyből továbbadta egy alapítványnak, amelyhez neki személyesen nincs köze.

Az elmondások szerint Simicska valószínűleg megértette, hogy személye tehertétel lenne az Index számára, ezért igyekszik magát távol tartani a médiumtól, és ezért adta át annak tulajdonjogait a Bodolai által vezetett alapítványnak. Persze semmi nem garantálja, hogy valóban távol fogja tartani magát a portáltól.

Frissítés (21:50) – Úgy tudjuk, a CEMP médiacsoportból Simicskának hasonló opciós szerződése van a a csoport alól korábban „kimentett” Portfolió és a Totalcar oldalakra. A fennmaradó termékek sorsa így akár veszélybe is kerülhet.

Az viszont biztos, hogy az Index.hu Zrt.-t korábban birtokló CEMP tulaját, Spéder Zoltánt teljesen kivégezték. Az FHB bank és a BIF ingatlanfejlesztő után médiabirodalmáról is le kellett mondania, feltehetően annak hála, hogy Orbán Viktornak és Csányi Sándornak nem tetszett az a mértékű hatalom, ami a volt OTP-s bankár kezében összpontosult.

Nagyon fontos kérdés, hogy mi lesz a CEMP médiabirodalom maradékával, ugyanis arról nem esett eddig szó. Az Index mellett ide tartozik például az Inforádió, Dívány, a Velvet, a Femina, a blog.hu, az Indavideó: tehát egy nagyon széles portfólió, ami azért fontos, mert a potenciális hirdetőknek így, csomagban tehetett ajánlatot a CEMP sales house-a. Ezzel alapozták meg, hogy profitábilisan működhessenek a piacról, és ha feldarabolódik a CEMP-csoport, akkor ez válhat kérdésessé.

Frissítés (21:30) – A 24.hu úgy tudja, hogy a CEMP médiacsoporthoz tartozó többi médiumot nem érinti az ügylet. Munkatársainak az Index főszerkesztője arról beszélt, hogy az portál és a médiacsoport többi része közötti együttműködést eddig i szerződésben fektették le, így a mindennapi működésben semmilyen változás nem lesz.

Már amennyiben Simicska Lajos nem kezdi el itt is égetni a pénzét ugyanúgy, mint a HírTV-ben, vagy a Magyar Nemzetben. Ez viszont tudjuk, hogy megölné a függetlenséget és ezzel feltehetően az Indexet is.

A legszomorúbb az egészben, hogyha nem akciózna Simicska, akkor a kormány simán bedarálhatná az Indexet is, ugyanúgy, mint az Origót, a TV2-t, a teljes közmédiát, az MTI-t, a megyei lapokat, a Metropolt, a Napi Gazdaságot, a Figyelőt és a Népszabadságot.

A cikkünk folyamatosan frissül, ha új információk birtokába jutunk!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.