Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A blog.hu beszántása óriási veszteség lenne a magyar szólásszabadságnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfő este Spéder Zoltán bejelentette, hogy eladta a CEMP-ben az Indexet körülölelő cégbirodalomban lévő érdekeltségét. Bizonyosak lehetünk abban, hogy ezzel a CEMP a Fidesz kezébe került. A CEMP-nek pedig sok fontos eleme, például az Index hirdetéseit eladó sales house cég mellett a blog.hu is tulajdona.

A blog.hu egy időben az ország leglátogatottabb oldala is volt. Több ezer blog több száz bejegyzést közöl ott naponta. Nem csak politikai blogok, de számos szerző politikai blogbejegyzései is megjelennek ott. Ami pedig a jelennél fontosabb, mivel ingyenes felületről van szó, bárki bármikor indíthat rajta blogot elmondhatja véleményét, és az Index2-nek köszönhetően órási látogatottságot is kaphat. A Mérce is Kettős Mérce néven a blog.hu-ról indult, vagy akár a Mandiner is, akkor még Reakció néven. De számos olyan közösséget, helyi közösséget, mozgalmat, újságírócsapatot, vagy újságírót lehet említeni, akik a blog.hu-n építetek a kapcsolatot a követőikkel.

A blog.hu annak az álomnak a beteljesedése volt kicsit, amit a korai internetről gondoltak a kutatók, hogy mindenki hozzáférhet a véleményközléshez, és demokratizálódik a véleményközösség. A blog.hu ezt kicsit a saját szegletében meg is csinálta.

Uj Péter az elmúlt időszakban több interjúban is elmondta azt, legtöbbször, amikor még az Index főszerkesztőjeként nyomást gyakoroltak rá, blog.hu-s blogok blogbejegyzései miatt tették ezt.

Nem lenne tehát meglepő, ha a blog.hu már nem sokáig létezne. Főleg azért nem, mert igazából sose volt rentábilis, sose termelt piaci alapon pénzt, ha pedig nem megy az Indexszel tovább, akkor valószínűleg még kevésbé fog. Már a blog.hu Indextől való elválasztása is szétverné azt a lehetőséget, amit eddig ez a felület adott, és amivel hozzájárult a magyar sajtószabadsághoz.

Nyilván az Indexhez képest a blog.hu elvesztése sokkal kisebb veszteség lenne. Ha csak ennyi történne, felsóhajtanánk, hogy megmenekültünk egy újabb csapástól. De ha kisebb is, akkor is óriási veszteség lenne. Nem kéne elveszítenünk, jó lenne ha tovább élne valahogy.