Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Index tulajdonosa 2010-ben saját rendszert akart a cikkek cenzúrázására Uj Péter szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Hír Tv Privátszféra című műsorának vendége volt Uj Péter, a 444 jelenlegi, az Index korábbi főszerkesztője. Uj Péter remek gasztronómiai tanácsok mellett arról is beszélt, milyen nyomás volt az Indexen 2010 után, és hogyan próbálták túlélni azt.

Uj a videóban arról beszél, nem akartak olyan lázadást szítani az Index szerkesztőségében, aminek következtében 200 ember elveszíti az állását, de készültek arra, hogy ha a tulajdonos keményen bele akar szólni a rendszerbe, hogyan lehet továbbmenteni az Index szellemiségét.

„Rajtam már 2008 óta egy olyan nyomás volt a szerkesztőség részéről, hogy ha a Spéder (az Index korábbi tulajdonosa) megpróbál beleszólni a tartalomba, akkor lázadás. Aztán meg olyan emberek, akik 2008 óta a lázadás mellett voltak, amikor éles lett a helyzet, hát akkor…

Ráadásul egy olyan technikát választottunk, hogy az embereket ne állítsuk kész helyzet elé. Tehát én mondhattam volna azt 2010 decemberében, amikor a Spéder azt követelte rajtam, hogy ő azonnal, bármikor beavatkozhasson az újság tartalmába, és állítsak fel egy olyan rendszert, amiben ő bármikor kivehet anyagokat, meg betehet anyagokat anélkül, hogy bárki tudná, hogy ő az, ugye ez is egy feltétel volt, hogy úgy látsszon, hogy én…

Ebben a helyzetben én mondhattam volna: gyerekek! Felemelem a zászlót, óriási lázadás, balhé. 2 hét múlva 200 embernek nincsen munkája. Ehelyett az volt a stratégia, megbeszéltem emberekkel, figyeljetek gyerekek, ez lesz. Én fel fogok mondani, lassú lesz, hosszú lesz, megpróbálok előkészíteni egy projektet, és hogy ha az megvan, akkor nekik a biztosba kell átmenni.”

Spéder Zoltán az Index köré épített CEMP tulajdonosa, az Index korábbi tulajdonosa 2016-ig, korábban a Fideszhez köthető vállalkozó volt, akitől egyetlen pillanat alatt vették el vagyona nagy részét 2016 májusában.

Uj beszél arról is, hogy mire a 444 beindult, teljesen eladósodott, körülbelül mostanra jött rendbe anyagilag.  Szerinte ami ma az Index, az semmi:

„Az Index a 444, ami az Index helyén van az… nem érdekes. Az Index agonizál. Persze lehet minket is kinyírnak előbb.”

Szerinte a csatát megnyerte, csak idő kérdése, hogy a 444 legyen az új Index.