Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rémisztő csöndben végzi ki saját oligarcháját Orbán Viktor

Ez a cikk több mint 7 éves.

Spéder Zoltán egy oligarcha. Az Index, az Inforádió, a napi.hu és a portfolio.hu tulajdonosa. Jó barátja, Heinrich Pecina a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot és 8 megyei lapot tulajdonoló Mediaworks tulajdonosa, közös bankjuk az FHB. Spéder a kormány megbízásából nagyjából 2012 óta viszi a takarékszövetkezeti integrációt, amelynek célja egy óriási magyar tulajdonú bank létrehozása. Spéder részt vett a 2006-ban Orbán ellen szerveződő, Fideszen belüli puccsban. Jó barátja Lázár János, esküdt ellensége Csányi Sándor, akivel korábban együtt dolgozott az OTP-ben, a hírek szerint nem túl közeli barátja Simicska Lajos. Ősfideszes.

nbb_20111012_7718.jpg

(Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet)

Tehát Spéder úr egy kormánypárti oligarcha, aki ellen most hajtóvadászat indult, lejárató cikkekkel, egy nap alatt átnyomott törvénymódosítással, egy 2012-es ügy kapcsán kiszabott MNB bankfelügyeleti bírsággal. Csütörtök este pedig rendőrök szállták meg az FHB bank központját, illetve a takarékszövetkezeti integrációhoz kapcsolódó Posta székházát, és iratokat foglaltak le, ugyanis csalás gyanújával nyomoznak. (Friss hír, hogy a lapokat birtokló CEMP-nél kiterjedt NAV vizsgálat folyik.)

Nem tudjuk, mi áll a példátlan támadássorozat mögött (ilyet még Simicska se kapott), kósza pletykák vannak arról, hogy Lázár a célpont, Simicska a célpont, az Index a célpont, vagy a Mediaworks, és ezzel a Népszabadság, meg a cég megyei lapjai. Talán Spéder megszegett valami egyezséget, amikor az állami tulajdont csökkentette érdekeltségeiben, és lehet, hogy minden spekuláció távol áll az igazságtól, de az is lehet, hogy mind egyszerre igaz. Ez valójában a támadás mértékéhez és módszereihez képest lényegtelen is.

Nem kell Spédert sajnálni, nem érdemli meg. De azért a helyzet ijesztő. Az a bankfelügyelet, amely a Quaestor-ügyben például semmit nem volt hajlandó tenni, sőt ráütötte a valószínűleg már egy évtizede szabálysértően működő Quaestor papírjaira a pecsétet, most politikai utasításra, hirtelen előrángat egy négy éves ügyet. A Parlament egy nap alatt hoz egy törvényt, amely hirtelen megakasztja az általa addig törvényileg végig támogatott takarékszövetkezeti integrációt. Az ügyészség, amely fideszes politikusok, oligarchák ellen eddig nem volt hajlandó nyomozni se, most egyszerre rajtaütésszerűen szervereket foglal le.

Ilyesmit csak a putyini oligarchaleszámolások idején láttunk Oroszországban. Vagyis még mindig csak ott láttunk, mert a napokban zajló, talán legjelentősebb politikai eseménysorozat majdnem láthatatlan a magyar médiában.

Kevés ijesztőbb dolog lehet, mint a csönd, ami ezt az ügyet ellepi.

Amikor ezt a cikket írom, az Indexen és a nol.hu-n nincs hír, ami a Spéderrel kapcsolatos ügyet érintené. Egyszerűen az, hogy az ügyészség lefoglalt Spéder érdekeltségeinél „bizonyítékokat”, nincs kint a címlapon. És ezért nem az újságírókat kell hibáztatni, akik mind olvassák ezeket a híreket, mert bár Spéder egy oligarcha, pontosan tudják, hogy nála csak rosszabbat kaphatnak. De az örök igazság most igazolódik: az az esemény, amiről a sajtó beszámol.

Bár természetes, de azért mégis ijesztő, hogy a magyar politikatörténet egyik legdurvább oligarchaleszámolása egyáltalán nem érdekli a foci-EB lázában élő polgárokat. Természetes, de ijesztő. Nem osztják a híreket a Facebook-demokraták, nem nyilvánítanak véleményt a véleményvezérek.

Persze ki állna oda egy gazdag oligarcha mellé egy zavaros ügyben. Csak hát ez az ügy korántsem csupán Spéderről szól. Az, ami most zajlik, egy ismerős minta, látjuk hogy zajlott Oroszországban, és tudjuk, mi a vége. És nem, nem lesz jó a vége, csak kicsivel több stadion fog épülni, és kicsivel kevesebb lesz a valódi hír.

Frissítés: A Népszabadság pénteki és szombati számában egyébként foglakozott az esettel.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.