Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Spéder eladta az Index hátországát, egy KDNP-s az egyik vevő

Ez a cikk több mint 5 éves.

Spéder Zoltán eladta a CEMP-et, az Indexet körülölelő cégcsoportot. Az Index független marad, de kérdéses a helyzete.

Eladta a CEMP Zrt-ben lévő érdekeltségeit Spéder Zoltán, a vevők egyike a KDNP Bács-Kiskun megyei elnökségi tagja, Oltyán József, illetve a CEMP-ben régóta dolgozó Ziegler Gábor. Ez az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványra (MFA) elviekben nem vonatkozik, azt továbbra is Bodolai László vezeti.

„Az Index szerkesztőségi függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásnak köszönhetően garantált” – írt a Bodolai László közleményében

A CEMP ezer szállal kapcsolódik az Indexhez, a CEMP Sales House adja el az Index hirdetéseit, a CEMP tulajdonában áll a Totalcar, a Velvet, Dívány, a Femina, a Port.hu, a napi.hu, és az Inda összes szolgáltatása, például a blog.hu is.

A kérdés leginkább most a sales house, ugyanis ha az Index le tud válni a CEMP sales housáról, azzal biztosított lehet a túlélése, de ha nem, akkor erős függési viszonyba kerül a CEMP-pel. Illetve az Index oldalán megjelenő, CEMP-tulajdonban lévő médiatermékek és blogok miatt is problémás lehet a szétválás.

Információink szerint az Indexben készen áll egy közösségi finanszírozási rendszer, amellyel a lap finanszírozását tudnák megerősíteni.

Régóta lehet azonban arról hallani, hogy a Fidesz célpontja az Index (ahogy más sajtótermékek, például az RTL Klub), tehát nem lehetünk biztosak benne, hogy nem lesz további fordulat az ügyben.

Az elmúlt hetekben egyre aktívabbak lettek a pletykák arról, hogy a Fidesz megpróbálja megszerezni, vagy bedönteni az Indexet. A 444 például azt írja, hogy már nyár végén két kormányzati kapcsolattal rendelkező pénzintézet marketingosztályánál is szóltak, a CEMP Sales House lekerül a fekete listáról, lehet ott hirdetni.