Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódik a járművezetők bérharca, tizenöt százalékos emelést szeretnének

Ez a cikk több mint 5 éves.

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését és 15 százalékos béremelést szeretne a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet – ezt a testület elnöke, Naszályi Gábor közölte a Privátbankár.hu-val. A kívánt növekmény mértékének megállapítása fontos fejlemény a járművezetők bérharcában, amely azt követően került ismét előtérbe, hogy augusztus végén az Örs vezér terén a BKV egyik buszsofőre rosszul lett, és életét vesztette.

„Nem túlórákat, hanem megfelelő béreket kell biztosítani ahhoz, hogy a járművezetőknek ne kelljen szó szerint halálra dolgozniuk magukat” – utalt a tragédiára Naszályi Gábor. A szakszervezet szerint ugyanis kardinális probléma a szakmán belül, hogy embertelen mennyiségű túlmunkát vállalnak be a járművezetők azért, hogy megélhetésüket biztosítani tudják.

A túlórakényszer miatt nemrég tiltakozását fejezte ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) is, akik szintén megállapították, hogy a járművezetőket és a forgalmi dolgozókat akár évi háromszáz óra túlmunkát is kénytelenek vállalni, ami nagy veszélyt hordoz magában, ugyanis a kimerült sofőrök bármikor súlyos balesetet okozhatnak. Mint akkor az MSZSZ megjegyezte, a buszsofőrök, mozdonyvezetők, kamionsofőrök, forgalmi dolgozók mind olyan munkakörökben dolgoznak, melyek fokozott egészségügyi kockázatot jelentenek rájuk, ezért a korábbi szabályozás szerint a munkavállalók korkedvezménnyel mehettek nyugdíjba, ezt a lehetőséget azonban 2012-ben eltörölte a kormány.

Az EKSZ most amellett, hogy konkrét számot határozott meg a béremelés mértékét illetően, a bértárgyalások viszonylag korai kezdését kezdeményezte, mégpedig zaért, mert a budapesti közlekedési cégnél általában hónapokig húzódik az egyezkedés, mivel a vezérigazgatónak igen szűk mozgásteret hagy a tulajdonos – fővárosi önkormányzat – a megállapodásra, s a megegyezés után is újabb hetek telhetnek el, mire a végleges engedély megérkezik.

A szakszervezeti vezető a Privátbankárnak elmondta, kemény bértárgyalásokra készül. Annak ellenére ugyanis, hogy a létszámhiány miatt ésszerű lenne a mostaninál jóval magasabb béreket garantálni, s azzal a céghez csábítani új, fiatal munkavállalókat is.

A szakszervezet érdeklődéssel várja a menedzsment ajánlatát a cafetériára is. Naszályi ezzel kapcsolatban elmondta: az EKSZ elsősorban abban bízik, hogy a béren kívüli juttatások ügyében megállapodás születik a kormánnyal. A szakszervezet csak végső esetben támogatja a cafetéria beépítését a bérekbe – az nem lehet a béremelés része –, mert azzal várhatóan jelentősen csökken a munkavállalók jövedelme.

(Forrás: Privátbankár.hu )