Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ne az abortuszt szigorítsák, hanem tegyék lehetővé, hogy mindenki védekezhessen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A közéletben egyre több szó esik az abortusz szigorításáról: Kásler Miklós szerint az abortusz miatt fogy a magyar, és akár 20 millióan is lehetnénk, míg Dúró Dóra a szívhang kötelező meghallgatását és általánosságban az abortusztörvény szigorítását javasolja. Könnyen lehet, hogy a következő időszakban érdemi változások történnek a terhességmegszakítások szabályozásának törvényi hátterében.

Mivel valódi közéleti vita nem zajlik erről az emberi sorsokat alapjaiban érintő témáról, most, kerülve a hangulatkeltést, azokhoz próbálok szólni, akik hozzám hasonlóan szívügyüknek tartják a nem kívánt terhességek csökkentését.

A tudatos családtervezés feltételei ma hazánkban sajnálatos módon rengeteg ember számára nem adottak, azonban ezt a jelenlegi jogi háttér megfelelő kihasználásával jelentős mértékben orvosolni lehetne. Az elérhető fogamzásgátlás és a korszerű szexuális felvilágosítás a nem kívánt terhességek, és így a terhességmegszakítások elleni küzdelem legfontosabb eszközei. Nagyon remélem, hogy a kormány nem készül ezt a kérdést is a saját kulturális háborúja részévé tenni, hanem valódi megoldásokon gondolkodik, és ezen a téren veszi fel a küzdelmet a művi terhességmegszakításokkal szemben. A törvényi háttér mindenesetre adott hozzá: ugyanaz a jogszabály rendeli el a fogamzásgátlás elérhetővé tételét, amely az abortuszokat szabályozza. Csak éppen ezt a részét sajnos nem tartatják be olyan szigorúan.

Hazánkban éves szinten még mindig tízezerszámra fordulnak elő nem kívánt terhességek. Évente egy közepes városnyi embernek kell meghoznia azt a borzasztó nehéz döntést, hogy minden anyagi, munkahelyi, családi nehézség ellenére a gyermek megtartása, és a sokszor ezzel járó irtózatos anyagi bizonytalanság mellett döntsenek, vagy pedig a terhesség megszakítását válasszák, az ezzel járó lelki megrázkódtatással és fizikai megterheléssel együtt.

A tudatos családtervezést kell segíteni, ahelyett, hogy hatékonytalan, kampányszagú álmegoldásokat kínálnának a közvéleménynek úgy, hogy közben tovább nehezítik a már bajba jutottak helyzetét.

Gyakran halljuk azt, hogy azokat vádolják felelőtlenséggel, akiknek abortuszhoz kell folyamodniuk, az állam komoly felelőssége azonban gyakorlatilag soha nem merül fel. Magyarországon a védekezés továbbra is borzasztóan drága, a sürgősségi fogamzásgátlók elérhetősége iszonyatosan limitált, szexuális felvilágosítás meg gyakorlatilag nincs.

Arra kérném Önöket, hogy amennyiben valóban elkötelezettek a nem kívánt terhességek csökkentése iránt, akkor ne legyenek álszemérmesek, és legalább részben ne a politikai ideológia gyártása, vagy egy álkeresztény kulturális háború mozgassa törvényhozói munkájukat, hanem a gyakorlatiasság és a praktikum.

A XXI. század nem a középkor: a fiatalok bizony nem csak gyermekvállalási szándékkal élnek nemi életet. Teljesen életszerűtlen a fiatal lányokat arra buzdítani, hogy  szüljenek 19 évesen az első kollégiumi szerelmüknek, vagy annak a srácnak, akivel pár pohár bor elfogyasztása után ismerkedtek meg egy koncerten. De annak a párnak sem biztos hogy a babavállalás a legjobb megoldás, ahol a második gyerek születése után, kiapadó anyagi erőforrások mellett az anya éppen visszatérne a munkaerőpiacra, vagy ahol jóval negyven év felett csúszik be egy váratlan terhesség, olyankor, amikor már senki nem számít arra, hogy ilyen esetleg megtörténhet.

Volt szülész-nőgyógyász rezidensként, több száz, hasonlóan nehéz élethelyzetben lévő nővel való találkozással a hátam mögött bizton állíthatom: az abortusz senkinek sem egy könnyű út, soha nem egy átgondolatlan döntés következménye.

Sokkal inkább egy személyes dráma, egy embert próbáló élethelyzet, vagy legalábbis egy fájdalmas kompromisszum. Ha valódi megoldást keresünk, akkor pedig nem lehet más célunk, mint a tudatos családtervezés támogatásán keresztül elérni azt, hogy minél ritkábban állhasson elő az a helyzet, amely során egyáltalán el kell gondolkodni az abortuszon. Ehhez pedig két dolog kell: szexuális felvilágosítás, és mindenki számára elérhető fogamzásgátlás. Nem a levegőbe beszélek: a KSH adatai is azt mutatják, hogy napjainkban a terhességmegszakítások több, mint 70%-át olyan nőkön hajtják végre, akik (és partnerük) egyáltalán nem védekeztek. Segítsünk hát nekik, adjunk eszközöket a kezükbe, küzdjünk így a nem kívánt terhességek ellen!

Arra kérném tehát Önöket, hogy a terhességmegszakítások törvényi szabályozásának módosítása előtt teremtsék meg azokat az intézményi feltételeket, amelyek lehetővé tennék a meglévő törvény betartatását! Számos európai országhoz hasonlóan hazánkban is tegyük elérhetővé a biztonságos védekezést azok számára is, akik nem tudnak évente súlyos tízezreket erre a célra szánni.

Ha Önöknek is fontos a tudatos családtervezés segítése, akkor támogassák a sürgősségi fogamzásgátlás recept nélküli elérhetőségét, egy értelmes, korszerű szexuális felvilágosító program kidolgozását és a fogamzásgátló készítmények állami támogatásának bővítését!

És persze van egy ennél nagyobb, generációkon átívelő feladat is: kétharmados kormányként elérni, hogy egy olyan országban, egy olyan társadalomban éljünk mindannyian, ahol szívesen vállalunk gyereket. Az elmúlt évek kormányzása után azonban Magyarország egyre kevésbé ilyen hely.

(Kiemelt kép: lengyel tüntetés az abortusz szogorítása ellen; kép: Wikimedia Commons)