Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az NKE uszodájában csaknem kétszer többe kerül a belépő, mint Józsefváros másik közuszodájában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szeptember harmadikán, azaz most hétfőn megnyit az Orczy-kertben a Ludovika uszodája, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bővítése során alakítottak ki. Korábban háboroghattunk már azon, hogy az ígéretek ellenére egészséges fákat vágtak ki, vonogathattuk a vállunkat, miután menet közben – ki gondolta volna! – többször drágult a beruházás, vagy röhöghettünk kínunkban, hogy még a frissen telepített növényzet is kiszáradt.

Azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a parkba épített 8,6 milliárd forintos összköltségvetésű sportcentrum az ígéretek szerint részben a lakosság igényeit szolgálná ki.

Így reklámozza az NKE az új uszodát (Forrás: Facebook)

Ennek megvalósulása jelenleg nem teljesen látszik – legalábbis nem életszerű. A nemrég nyilvánosságra hozott részletek alapján ugyanis a környéken élők jelentős része „puha” módon lesz kizárva az uszodából. A Közszolgálati Egyetem honlapján megjelent információk szerint az uszodába a belépő 1500 forint lesz, ami egy alkalomra és mindössze két óra tartózkodásra jogosít fel – ráadásul

A nyitva tartás időpontja az oktatási és kiképzés igények, valamint sportrendezvények  függvényében változhat.

Összehasonlításképp: a szintén Józsefvárosban található Losonci Téri Általános Iskola uszodája, mely szintén huszonöt méteres, kerületi lakosok számára hétköznap 800, hétvégén 1000 forintért látogatható. Igaz, annak a felújítása csupán ötmillió forintba került 2015-ben, és nem is a jövő káderállományának kiszolgálására épült.

Bár nincs arra vonatkozó kutatás, hogy a kerület alacsony jövedelmű lakosai tömegesen vették volna igénybe eddig a „Losi” uszodáját, az azonban erősen kétséges, hogy az NKE majd’ kétszeres árai szoktatnák rá az embereket az egészséges életmódra.

A dzsentrifikációs folyamatok nyomán a szegények helyére költöző fizetőképes lakosság érdekeit annál inkább szolgálhatja az új létesítmény – ők nem lesznek érzékenyek a párszáz forint különbségre, az egyetemi kampusz fejlesztése után pedig logikusnak tűnik, hogy a környék lakosságcseréje legyen a kerület és az egyetem vezetésének közös prioritása. Ennek remek ösztönzői az olyan szolgáltatások, amelyeket csak tehetősebbek tudnak igénybe venni.