Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába ígérték az ellenkezőjét, elkezdték kivágni az Orczy-kert fáit

Ez a cikk több mint 7 éves.

Hiába ígérte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára, az Orczy-kert környékén lakóknak, hogy nem fognak több fát kivágni az egyetem bővítésekor (legalábbis addig, ameddig ezt nem egyeztették le pontosan a helyi lakossokkal), most mégis a Diószeghy utca felé eső részen elkezdték kivágni a park nem történelmi részének fáit. A fakivágásokat az egyetem új épületeinek építése miatt rendelték el.

orczy1.jpg

A fakivágás hírére a környék lakosaiból és környezetvédőkből verbuválódott aktivisták a helyszínre siettek, hogy megakadályozzák a további természetkárositást. Kisebb szóváltás is kialakult a helyszínen dolgozó munkások és a favédők között, előbbiek pedig kihívták a rendőrséget.

orczy2.jpg

Jelenleg olyan 10-12 aktivista tartózkodik az építési területen belül, de többen is a helyszínre tartanak információink szerint, bár a rendőrség lezárta a területre vezető kapukat. Bent a terület építési vezetőjére várnak, aki feltehetőleg a terület elhagyására szólítja majd fel az aktivistákat, akik információink szerint nem fognak ennek eleget tenni. Közben pedig az Orczy-kert védőinek egyik képviselője elindult tárgyalni az egyetem főtitkárával ígéretének betartásáról, a fakivágások alakulásáról.

13:33 perckor érkezett meg a művezető, aki feltehetően felfogja szólítani az aktivistákat a távozásra.

Közben visszaért a fiatalember aki az egyetem főtitkárával tárgyalt, aki most újra megígérte nem lesz fakivágás, és a mostanit is leállítják, de erről a közben megérkező építési művezető nem tud. A főtitkár 3-ra fog kijönni a helyszínre, addig a rendőrök közvetítenek az aktivisták, és a művezető között. Így is könnyen előfordulhat, hogy rendőri intézkedésre kerül sor a helyi lakosok és aktivistákkal szemben.

A rendőrök igazoltatták az aktivistákat és felírták mindenki adatait, majd ezután el is hagyták a területet. Jelezték a bent lévőknek, hogy balesetveszélyes munkaterületen tartózkodnak.

Teljesen egészségesnek tünő fákat vágtak ki a munkások, ahogy a képen is látszik:
egeszgeges.jpg

Helyszíni interjúnk Jakabfy Tamás helyi LMP-s képviselővel, a tiltakozás egyik szervezőjével:

16 óra előtt nem sokkal megérkezett a közszolgálati egyetem főtitkára aki újra megígérte keddig a lakossági fórumig nem lesz újabb fakivágás a területen.

Tudósítónk a helyszínen, amint bármi történik, azonnal frissítjük a cikkünket.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.