Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar-osztrák EB meccsre időzítették a lakossági fórumot az orczy-kerti fakivágásokról

Ez a cikk több mint 7 éves.

Hétfőn az előzetes ígéretekkel szemben elkezdődtek a fakivágások az Orczy-kertben, ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épületeit húzzák majd fel. A fakivágások hírére a helyi lakosokból és a helyi ellenzéki pártok tagjaiból (PM-Együtt-LMP) verbuválodott Orczy-kert Ligetvédők megakadályozták a rombolás folytatódását. Ezután írták ki a régóta megígért lakossági fórum időpontját.

orczy2.jpg

Az NKE Ludovika kampuszának új beruházásában a Rendészettudományi Kar speciális képzési központja és egy sportközpont épül majd, ezért több száz fát vághatnak ki. A beruházás a környék lakói által elég jól belakott és jó állapotban lévő Orczy-parkot is érintené, a park fái közül többet is kivágnának, többet csak azért, hogy könnyebb legyen az építkezéshez a felvonulás. Ez azonban azért érthetetlen, mertezeket a beruházásokat barnamezős beruházásként a környéken vagy máshol is el lehetne végezni, az Orczy-park békén hagyásával.

Hétfőn úgy indultak be a láncfűrészek, hogy az egyetem főtitkára korábban megígérte, ameddig nem tájékoztatják a helybelieket, nem egyeztetnek velük, addig nem vágnak ki több fát. Hétfőn mégis négy fa esett áldozatul a kivágásoknak, és hiába állítja azt másnap kiadott közleményében az egyetem, hogy nem is akartak kivágni több fát, ez a helyszínen a munkások kommunikációjából egyértelműen kiderült, nem igaz.

Az egyetem főtitkára korábban azt igérte, „nem fogunk a lakossági fórumig kivágni több fát”, majd hétfőn már azt mondta, korábban csupán azt ígérte meg, ha nem szükséges, nem fognak kivágni az egyeztetésig több fát. Úgy tűnik végszükség volt a négy fa kivágására az egyeztetés előtt. Azelőtt az egyeztetés előtt, amelynek időpontját maga az egyetem jelöli ki.

De milyen egyeztetés is ez! Az egyetem meg is hirdette a hetek óta ígért lakossági fórumot, négy nappal korábban. Június 14-én 17 órára. Ennél jobb időpontot pedig nem is találhattak, hiszen aznap 18 órakor az egész ország fog a tévé előtt ülni, és nézni a Magyarország-Ausztria EB mérkőzést. A magyar válogatott 30 év után fog először nagy világversenyen játszani.

Ha valaki hisz a véletlenekben, és abban, hogy az egyetem vezetése egyszerűen „nem ért a focihoz”, annak a meghívó szövegének egy másik mondata lehet árulkodó arról, mennyire szeretne valójában a lakossággal érintkezni a lakossági fórumon az egyetem: „A helyszín korlátozott befogadóképességére tekintettel kérünk mindenkit, hogy a fórumra pontosan érkezzen,” – írják a kollégium multimédiás termébe meghirdetett fórumról. Tényleg nincs az NKE-nek nagy befogadóképességű terme, amiben egy lakossági fórumot meg tudna tartani?

Ahhoz képest, hogy nem a helyi Fidesszel, hanem egy egyetem elvileg bölcs, és a társadalmi konzultációban hívő embereivel tárgyalnak az Orczy-kert sorsáért aggódók, már több ízben kellett cáfolniuk az NKE közleményeit. Legutóbb kedden például facebook oldalukon az Orczy-park Ligetvédők hat pontban szedték össze az egyetem közleményének csúsztatásait:

1. Azért 4 fát vágtak csak ki, mert odamentünk, nem azért, mert annyit akartak. 

2. Korábban már kivágtak 130 fát.

3. A Ludovika téren hiába telepítenek most bokrokat, több tíz életerős gyönyörű fát vágtak ki 2013-ban csak azért, hogy jobb legyen a ki-be látás az épületbe.

4. Soha semennyit nem konzultáltak a környékbeliekkel.

5. Több hektáros famentes placcokra építkezhetnének, de zavarják őket a placcokat körülvevő fasorok.

6. Nem szeretnénk, hogy a több tíz éves fákat kis csemetékkel pótolják, a beton meg a téren teret nyerjen!

Akinek mégis kedve támad elmenni a lakossági fórumra és megkérdezni az egyetemet, miért egy park lerombolásával és fák kivágásával kíván új épületeket felhúzni, az 2016. június 14-én 17.00 órától az Orczy úti Kollégium multimédiás termében (1089 Budapest, Orczy út 1.) tudja azt megtenni.

Bőven van kérdés, amire érdemes lenne válaszolnia az egyetemnek. Aki pedig akkor nem ér rá, az csatlakozhat az Orczy-park Ligetvédők oldalához, vagy Facebook csoportjához.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.