Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ultimátumot adott az LMP-nek Szabó Szabolcs

Ez a cikk több mint 5 éves.

A tavaszi választáson más jelöltek számára visszalépett, majd emiatt megbüntetett LMP-s politikusok rehabilitálásához köti, hogy továbbra is marad-e az LMP frakciójában – nyilatkozta a zoom.hu-nak Szabó Szabolcs, az azóta megszűnt Együtt volt elnökségi tagja, jelenleg az LMP frakciójának tagja.

Erre szerinte van esély, hiszen a jelenlegi alapszabály ezt nem teszi lehetővé, de készül egy alapszabály-módosítás, amit a kongresszusnak kell elfogadni, és ez lehetővé tenné a büntetések visszavonását, de  ha ez nem történik meg akkor Szabó függetlenként fogja folytatni.

A nemrégiben a társelnöki és frakcióvezető pozíciójáról lemondott Szél Bernadett is ezen az állásponton van: „A kampányban megbüntetett jó szándékú tagtársaimat rehabilitálják, jó hírnevüket és megítélésüket állítsák helyre politikai párt révén politikai eszközökkel” – nyilatkozta távozáskor.

Szabó Szabolcs áprilisban az Együtt képviselőjeként az országgyűlési választásokon  (2014 után már másodszor)  múlta felül Németh Szilárdot. Pártja időközben megszűnt, ezért, hogy ne függetlenként folytassa beült az LMP frakciójába. Szabó nem véletlenül védi a visszalépetteket, hiszen ő Budapest 17-es választókerületében indult a választásokon, ahol javára az LMP-s Tenk András lépett vissza, akit ezért végül LMP etikai bizottsága jogerősen – mások mellett – megbüntetett: júliusban másfél éves eltiltást kapott, ami azt jelenti, hogy nem indulhat a pártban semmilyen tisztségért, továbbá képviselőjelölt sem lehet ez idő alatt. Így sem a jövőévi EP-választáson, sem az önkormányzati választáson.

A választások után az LMP-ben fegyelmi és etikai eljárások mentén mentek  egymásnak a párt frakciói, törésvonalai. Emiatt távozott a pártból Hadházy Ákos akit először két évre tiltottak el, majd miután megtudta, hogy az etikai bizottság súlyosbítaná a büntetését, inkább kilépett. Először kizárták, majd visszavették a vele összetűzésbe keveredett Sallai Róbert Benedeket, aki öt évig nem viselhet semmilyen tisztséget. Schmuck Erzsébetet két évre, Ungár Pétert három évre tiltották el. A párt alapító Schiffer András pedig pont a fentebb említett Szabó Szabolcs miatt lépett ki az LMP-ből. A párt szövetségese a Gémesi György által vezetett Új Kezdet azután szakított az LMP-vel, hogy az etikai bizottsága három évre eltiltotta a párttisztségektől Szél Bernadettet.

(zoom.hu)