Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy Ákos kilép az LMP-ből, parlamenti mandátumát megtartja

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kilép az LMP-ből annak egykori társelnöke, Hadházy Ákos, erről a politikus maga beszélt a 24.hu-nak. Kilépésének közvetlen oka, hogy miután a párt fegyelmi bizottsága két évre minden pártfunkciótól eltiltotta, most a párt etikai bizottsága súlyosbításért fellebbez, így Hadházyra minden bizonnyal további büntetésre számíthat.

MTI Fotó: Kovács Attila

Ugyancsak az etikai bizottság fellebbezett Sallai Róbert Benedek kizárása ellen, akit a Hadházy elleni agresszív fellépése miatt zártak ki az LMP-ből.

Hadházy egyébként nem érzi magát bűnösnek, meglátása szerint a párt politikai nézetkülönbségeket próbál fegyelmi eljárások keretében szankcionálni.

Ha viszont én komolyan akarok a korrupciós ügyekkel, az EU-ügyészséghez csatlakozás kikényszerítésével, a sajtószabadság, a demokrácia maradékának és a bíróságok védelmével foglalkozni, akkor még ez előtt az egészen ciki és méltatlan eljárás előtt ki kell lépnem a pártból. Akkor is, ha ez nagyon nehezemre esik, mert büszke vagyok arra, amit ezzel a párttal együtt véghezvittünk”- indokolta kilépését Hadházy.

A politikus arról is beszélt, hogy „zavarba ejtően jó” a hangulat az LMP-n és a többi ellenzéki párton belül, és meglátása szerint nem történik az április 8-i ellenzéki vereség tanulságainak a levonása.

Az egykori elnök az LMP országos listájáról szerzett mandátumot, de azt a pártból való kilépése után is szeretné megtartani. Tudatában van annak, hogy független képviselőként kisebb mozgástere lesz az Országgyűlésben, de mint mondja:

„Azt is látni kell viszont, hogy jelenleg az ellenzék sikerének a kulcsát nem a Parlamentben őrzik, azt a Házon kívül kell keresni.”

Frissítés: Az LMP visszakéri Hadházy mandátumát

Az LMP közleményben reagált egykori vezetője pártból való kilépésére:

„Az LMP köszöni Hadházy Ákosnak az elmúlt években végzett antikorrupciós munkáját, és sajnáljuk, hogy a távozás mellett döntött.

Hadházy Ákos az LMP listáján jutott be a parlamentbe, ezért a párt azt kéri tőle, hogy adja vissza a mandátumát, mert a továbbiakban nem az LMP-t fogja képviselni.”

(24.hu)