Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gémesiék szakítanak az LMP-vel

Ez a cikk több mint 5 éves.

Önállóan indul a jövő évi önkormányzati és EP-választáson Gémesi György pártja, az Új Kezdet – ezt ma jelentette be a gödöllői polgármester. Az alakulat az április 8-i országgyűlési választásokon együtt indult az LMP-vel, Gémesi be is jutott a parlamentbe az LMP listájáról, és mivel polgármesteri székét nem akarta feladni, így az Új Kezdet alelnöke, Hohn Krisztina ült be a helyére.

A sajtótájékoztatón a gödöllői városvezető elmondta, a kampány során pártja sokkal inkább megegyezéspárti álláspontot képviselt, mint az LMP, de a kampány közben nem akarták felbontani a szövetséget. Most azonban, hogy az LMP-ben egyre élesednek a belső konfliktusok, elérkezettnek látja az időt a szakításra. Gémesi elmondása szerint az utolsó cseppet a pohárban az jelentette, hogy a párt etikai bizottsága három évre eltiltotta a párttisztségektől Szél Bernadett társelnököt.

A választások után az LMP-ben fegyelmi és etikai eljárások álcája alatt mentek egymásnak a párt frakciói, a fő törésvonalat, mint már oly sokszor az alakulat történetében, a többi ellenzéki párttal való együttműködés adja. Szél, Ungár Péter és Schmuck Erzsébet eheti szankcionálása, illetve Hadházy Ákos kilépése, és a Kunhalmi Ágnes javára visszalépő Kassai Dániel kizárása is arra enged következtetni, az együttműködőbb oldal vereségre áll.

(via Népszava, címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt)