Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bevándorlási különadó miatt függeszti fel a CEU a menekülteknek szóló ösztöndíjprogramját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Három napja lépett életbe a bevándorlási különadó, amely azokat a szervezeteket sújtja, melyek a kormány szerint támogatják a bevándorlást.

A törvény szerint azoknak a szervezeteknek kell befizetnie a 25%-os különadót, amik anyagilag támogatnak olyan szervezeteket, amelyek a bevándorlást támogatják. „Bevándorlást segítő tevékenységnek minősül minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve előmozdítja a bevándorlást”, vagyis médiakampányok, szemináriumok és azokban való részvétel, hálózatépítés és működtetés, bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység.

Annak ellenére, hogy hatályba lépett a törvény, még mindig nem teljesen világos, hogyan fogják megállapítani, kinek kell befizetnie a különadót. Ugyanis például a menekülteknek nyújtott jogi segítség, vagy annak hangsúlyozása, hogy biztosítsanak emberséges körülményeket a tranzitzónában tartózkodó menedékkérőknek, nem a bevándorlás, hanem a menedékkérők támogatása.

A Migration Aid például biztosra ment, hogy semmiképp se kelljen befizetnie az adót: a civil szervezet párttá alakult, a törvény ugyanis pártokra és pártalapítványokra nem vonatkozik. Érthető, hogy egy civil szervezet erre a lépésre szánja el magát, arra azonban nem is gondolnánk, hogy a törvény például az oktatást is veszélyeztetheti.

A CEU ma jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programjait, valamint a közép- és dél-európai migrációs politika kutatására meghirdetett, EU által finanszírozott Marie Curie ösztöndíját.

„A CEU a bevándorlási különadóról szóló, augusztus 24-én életbe lépett magyar jogszabályi rendelkezések miatt kényszerült erre a lépésre. A CEU adótanácsadói szerint lehetséges, hogy a törvény értelmében az egyetemnek 25%-os különadót kellene fizetnie a programok után. Amíg a törvényi és adózási feltételek nem tisztázódnak, a CEU felfüggeszti a programokat.”

– olvasható a közleményben.

A CEU hangsúlyozza, hogy az OLIve programok csak a Magyarország területén törvényesen tartózkodó személyeknek biztosított oktatást.

„Büszkék vagyunk a programban végzett munkánkra, és az európai menekült és migrációs folyamatok terén végzett kutatásainkra, és mindent megteszünk, hogy ezt a munkát a jövőben is folytathassuk.”

– zárják a közleményt.

A kormány tehát azt is elintézte, hogy akik esetleg valamilyen módon meg is kapják a menedékjogot Magyarországtól, és szeretnének bekerülni a felsőoktatásba, azoknak se legyen túl egyszerű dolguk.