Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nálunk az amerikai hatóságok nyomoznak a Microsoft-ügyben, a román hatóságok már minisztert is lecsuktak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A teljes magyar sajtót bejárta péntek reggel a Wall Street Journal által közzétett hír, mely szerint az amerikai ügyészség és tőzsdefelügyelet vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak Magyarországon. A Microsoft céget, illetve magyarországi viszonteladóit érintő nyomozás feltételezései szerint kormányzati szereplők megvesztegetésére is sor kerülhetett.

Dióhéjban az ügy így néz ki: 2013 és ’14 folyamán a Microsoft brutális kedvezményekkel adta el termékeit magyar közvetítőcégeknek, akik aztán kormányzati intézményeknek adták tovább ezeket a szoftvereket, csak már a piacival majdnem megegyező áron. Az amerikai hatóságok azt feltételezik, hogy a viszonteladók a hatalmas profitból kormányzati szereplőket is lefizethettek, így garantálva, hogy a kormányzat nem mástól vesz szoftvereket.

Ezek eddig mind csak feltételezések, amelyekről már az év elején is cikkezett a magyar sajtó. A fejlemény leginkább az, hogy most már az amerikai bűnüldöző szervek vették kezükbe az ügyet.

Az egész 2012-ben kezdődött, egy hivatalos találkozóval, amelyen Orbán Viktor és a Microsoft egyik akkor igazgatója, Kevin Turner között, amelyen néhány magyar cégvezető – feltételezhetően a későbbi viszonteladók – is részt vett.

Az ezt követő két esztendőben évi hozzávetőleg 8 milliárdnyi közbeszerzés folyt át a magyar közvetítőkön, ebből alkalmanként 30, de olykor akár 50-60 százalék is ezeknek a cégeknek a zsebébe vándorolt.

A Microsoft 2014-ben figyelt fel a gyanús ügyletekre, és indított belső vizsgálatot, amelynek nyomán több magas rangú beosztottat is elbocsátottak a cég itteni leányvállalatától, és bontottak szerződést a négy legnagyobb magyar beszállítócéggel, amelyek sora azóta is jól megy, milliárdos állami megrendeléseket kapva a Miniszterelnökségtől.

A Microsoft állítása szerint a négy elbocsátott között volt Papp István, a magyar leányvállalat korábbi vezérigazgatója is, aki később a Lázár János vezette Miniszterelnökség környékén is feltűnt tanácsadóként, és megfordult a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezető beosztásában is. Papp a Napi.hu-nak korábban tagadta, hogy a Microsofttól való távozásának köze lenne a korrupciógyanús ügyhöz.

A Microsoft-ügyben rengeteg állami szerv – többek között a NAV és az ORFK – is érintett lehet, hisz sokan szereztek be szoftvereket ebben az időszakban. Informális módon Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak is ráhatása lehetett a dologra – testvére, Tiborcz Péter a 2014-es választások után a magyar adóhatóság informatikai fejlesztésekért felelős osztályát vezette.

Hasonló belső vizsgálatot a multinacionális cég több más országban, például Kínában, Oroszországban és Romániában is végzett. Romániában a helyi korrupcióellenes ügyészség (DNA) is beszállt a nyomozásba, és több magas rangú kormánytisztviselőre és üzletemberre is letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A DNA 10 egykori miniszter ellen indított nyomozást, közülük 2016-ban 3 év letöltendőre ítélték Gabriel Sandut, aki 2008 és 2018 között állt a kommunikációs minisztérium élé. Az elsőrendű vádlott, Gheorghe Ştefan üzletember 6 év letöltendőt kapott, de 2 év 4 hónapra ítélték az egykori jobboldali fejlesztési miniszter, Elena Udrea ex-férjét, Dorin Cocoș nagyvállalkozót is. A Traian Băsescu egykori államfő bizalmasaként számon tartott Elena Udrea – aki szintén érintett a Microsoft-ügyben – egy másik korrupciós ítélet miatt Costa Ricába szökött és állítása szerint ott menedékjogot kapott.