Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább dagadnak a botrányok a Tiborcz-házaspár körül

Ez a cikk több mint 6 éves.

Személyesen járhatott el állami cégek ügyében, és járhatott el állami pénzre utazó emberek érdekében Orbán Ráhel Juhász Péter, az Együtt elnöke szerint. Mindeközben a Népszava arról ír, hogy Tiborcz István egyik cége túlárazott szoftverbeszerzésekben lehetett érintett.

Juhász Péter csütörtök reggel a Facebook-oldalán közzétett egy videót, amelyben arról beszél, hogy a birtokába jutott kép- és hangfelvételek tanúsága szerint a miniszterelnök lánya  a Magyar Turizmus Zrt. legalább egy munkatársával egyeztetett arról, hogy valakik be akarnak fektetni a magyar turizmusba, és ezt „ellentételezésért” cserébe akár meg is tehetnék.

Mondandóját Juhász egy hangfelvétel részleteivel és néhány – vélhetően telefonnal készült – lesifotóval támasztotta alá. Az egyik képen profilból felismerhető Orbán Ráhel, a további felvételeken a fotósnak háttal ülve beszélget egy férfival egy teraszon.

A mellékelt hangfelvétel alapján a miniszterelnök lánya beajánl valakit tárgyalópartnerének:

„Ő ilyen… nagyon akar ilyen turizmus promotiont. Nagyon szeretnének pénzt keresni a magyar államból.”

Erre egy férfihang azt felelte:

„Az nem baj, ha van ellentételezése.”

Azt Juhász Péter is elismeri posztjában, hogy „elég rossz minőségű” a szerinte további információkat is tartalmazó felvétel, és „még ki kell bogozni”. Azt ugyanakkor hozzáteszi, hogy az elhangzott mondat önmagában is nagyon sok kérdést felvet:

Hogyan lehetséges, hogy a miniszterelnök lánya állami pénzekre utazó emberek érdekében jár el? Mit jelenthet az „ellentételezés”?
Kiről beszél Orbán Ráhel, és milyen üzlet született?

– teszi fel a jogosnak tűnő kérdéseket Juhász.

Egy szintén csütörtöki, a 168 órában megjelent interjúban Juhászt azt mondja, egy évvel ezelőtt egy kávézóban zajlott a beszélgetés, a felvétel küldője pedig úgy hallotta ki Orbán Ráhel mondandójából, hogy külföldi befektetőkről volt szó.

A videóval kapcsolatban az Index megkereste a kormányfő szóvivőjét, aki  annyit írt vissza:

„Kampánykamuval nem foglalkozunk.”

Ugyancsak az Index fordult a Magyar Turisztikai Ügynökséghez is akiktől az alábbi választ kapták: „Kampánycélú lejárató akcióval a Magyar Turisztikai Ügynökség nem foglalkozik. Ha az Ügynökség feladatával és hatáskörével kapcsolatban van kérdésük, állunk rendelkezésükre.”

Mindeközben arról ír a Népszava, hogy óriási bírság elé nézhet a Microsoft, mert a kelet-közép-európai – így magyar – viszonteladói az állami beszerzések kapcsán korrupciógyanús ügyekbe keveredtek.

A gyanú szerint sokszor fölösleges kormányzati szoftverbeszerzéseikkel segítették többek között Tiborcz István gazdagodását is.

A Napi.hu ugyanennek az ügynek a kapcsán azt írta, hogy a vizsgálatban az amerikai Igazságügyi Minisztérium, az FBI és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) is részt vesz. A lap akkor még a NAV-ot és az ORFK-t nevezte meg a szoftverügyletek érintettjeként, a Népszava mai cikke szerint ugyanakkor  a korábban becsültnél sokkal kiterjedtebb vizsgálat folyik: tíznél több magyar kormányzati intézménynél és állami cég körül vizsgálódnak már, így az adóhatóság és a rendőrség mellett például a honvédelmi tárcához tartozó HMEI Zrt., illetve az egészségügy beszerzéseiben érdekelt egykori GYEMSZI is célkeresztbe került.

A Népszava vizsgálat alá vont intézményeknél, illetve állami vállalatoknál dolgozó forrásai azt mondták, a 2014-es választások után az uniós támogatásból bonyolított állami informatikai fejlesztéseknél nem hivatalosan kulcsszereplővé vált Tiborcz István, illetve testvére, Tiborcz Péter is, nekik pedig ráhatásuk volt arra, hogy melyik cég legyen a kedvezményezett.

A lap azt is hozzáteszi, hogy Tiborcz István 2015-ben jelent meg tulajdonosként a HCS Experts nevű cégben, és abban az esztendőben az egyik Microsoft-viszonteladónak rendszeresen beszámlázó HCS megtáltosodott. Azt nem tudni, hogy a Tiborcz-cég számláit milyen címen fogadta be a Microsoft-viszonteladó, az viszont bizonyos, hogy a jelzett időszakban a HCS Experts minimális létszámmal, jellemzően titkárnőket foglalkoztatva működött – írja a Népszava.

Frissítés (16:07):  cikkében az Origo főszerkesztője megerősíti, hogy a felvételen valóban Orbán Ráhel hangja hallható.