Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az oktatási államtitkár szerint olyan iskolafejlesztés történik épp, amilyet ritkán látunk

Ez a cikk több mint 5 éves.

A mostanihoz hasonló iskolafejlesztés az elmúlt harminc évben nem volt a magyar közoktatásban – ezt állította Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatási államtitkára ma, az új intézményvezetői kinevezések átadása alkalmából tartott beszédében.

A nagy nehezen végül kinevezett államtitkár kiemelte, idén már több, mint 500 iskolában folynak felújítások, uszoda- és tornaterem-építések, és 24 milliárd forintos EU-s támogatásból építenek ki korszerű, szélessávú internet-hálózatot is a közoktatási intézményekben.

Bódis szerint mindez azért történhetett így, mert az elmúlt években az oktatás átalakítása sikerrel, zárult a struktúra pedig „megszilárdult.” Ehhez azonban hozzátette, a vezetőknek „jó megoldásokat kell találniuk” a fennmaradó, felfedezett problémákra.

Az eseményen Bódis mellett Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke is röviden köszöntötte az új iskolaigazgatókat, ő azt mondta, az igazgatók fontos szerepet fognak betölteni abban hogy a diákok „kiegyensúlyozottak és boldogok legyenek.”

Elhangzott még az az ígéret is, mely szerint 45 ezer laptop és 24 ezer tablet kerül hamarosan a tantermekbe, valamint vásárolt az oktatási tárca ötezer digitális projektort és háromezer digitális táblát osztanak majd ki.

A fejlesztések körül azonban egyelőre az nem tiszta, jut-e minden kifestett, és csúcstechnikásnak ígért újt tanterembe tanár is: a 2017-es adatok szerint ugyanis közülük 2400-an hiányoznak jelenleg a szakmából.

Hajnal Gabriella korábban, a Magyar Hírlapnak adott tanévkezdő interjújában elbagatellizálta a problémát, közölve, hogy a probléma nem új, „minden évben így van.”

Bódis államtitkár szavait az is árnyalja, hogy a kafetéria-rendszerben eddig a szülők rendelkezésére álló beiskolázási segítség megszüntetése és az áremelkedések miatt jelenleg nehezebb az iskolakezdéshez szükséges tanszereket beszerezni mint korábban. Éppen ezért a Kétfarkú Kutyapárt idén szeptemberre tanszer-gyűjtési programot is indított a 11. kerületben és több vidéki kisvárosban is.

(MTI // Címoldali kép: MTI Fotó: Bruzák Noémi)
Címlapkép: MTI Fotó: Bruzák Noémi