Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiderült: ennyit fizetett Orbán Trump volt emberének fellépéséért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közel 20 millió forintba került a magyar kormánynak a Schmidt Máriához közel álló XXI. Századi Intézet által szervezett Európa Jövője konferencia, amelynek keretében – külön eseményként – Budapestre látogatott Milo Yiannopoulos brit szélsőjobboldali botrányhős, és Steve Bannon, Trump kiakolbólított tanácsadója is – derült ki a legújabb híradásokból.

Ahogy arra a Magyar Narancs felhívta a figyelmet, az eseménnyel kapcsolatban az Átlátszó kérdései nyomán eddig is ismert volt, hogy azért Yiannopoulosnak 5,5 millió forintnak megfelelő összeget, azaz 20 ezer dollárt utaltak ki tiszteletdíjként.

Az amerikai Mic.com most azt is közzétette, Yiannopoulos és közvetlen munkatársa 3,3 millió forintért (12 ezer dollár) repült a magyar fővárosba, Steve Bannon és csapata pedig ugyanennyiért lakott a belvárosi, négycsillagos Hotel Kempinski Corvinusban.

A két illusztris vendég szereplésének összköltsége pedig 60 ezer amerikai dollárra (17 millió forint) rúgott.

A kormány térítette ezenkívül még Milo 186,000 forintos szállásköltségét és 163 ezer forintra rúgó reptéri VIP-szolgáltatásait és transzferét is.

look at this beautiful, influential and iconic european masterpiece. also, some architecture

MILO (@milo.yiannopoulos) által megosztott bejegyzés,

Milo Budapesten. Nem volt olcsó

A Mic.com természetesen a magyar kormányt is megkérdezte, ők fizették-e esetleg Steve Bannon utazását is, erre azonban a kormányszóvivő irodája azt válaszolta, a volt fehér házi tanácsadó az útiköltséget maga állta.

Állítják ezt annak ellenére, hogy az amerikai újságírók által látott dokumentumok szerint egy üzleti osztályú és egy turista osztályú repülőjegyet minden résztvevő számára megtérítenek.

A tiszteletdíjak Milo és Bannon esetében sem meglepőek: a 2016-os Brexit- és Trump-kampány óta kitörő népszerűségű szélsőjobbos „szupersztárok” azóta járják is a világot, lényegében minél felháborítóbb, a faji türelmetlenségre, ultrancionalizmusra, és a „libsicsesztetésre” építő szónoklataikra radikalizált jobboldaliak tömegei voltak kíváncsiak.

Igaz azonban az is, hogy május végi, budapesti fellépésük idején mind Yiannopoulos, mind pedig Bannon már túl voltak népszerűségük zenitjén, és a magas politikai körökből is kiestek. Milo például egy negyedmillió dolláros könyvmegállapodást is elbukott a patinás new-yorki Simon & Schuster kiadónál, amikor nyilvánosságra kerültek pedofíliát támogató szavai. Bannon pedig az év elején azért került bajba, mert Michael Wolff újságíró botránykönyvében szidalmazta Trump elnököt, ezért őt is elküldték a Breitbart hírportál éléről.

Steve Bannon azóta európai szélsőjobboldali mozgalom összekovácsolásán fáradozik. Hiába számít azonban ebben Orbánra is, ötlete eddig nem örvendhetett nagy sikernek a nyugat európai szélsőjobbos mozgalmak között.

(Magyar Narancs // Címoldali kép: Fotó: Gage Skidmore, Flickr)