Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy új könyv szerint Donald Trumpot tönkretette a választási győzelem

Ez a cikk több mint 6 éves.

Közel egy éve történt, hogy Rupert Murdoch, szélsőségesen piacpárti és jobboldali médiatulajdonos (Fox News, New York Post, Sky News, The Sun stb.) felhívta Donald Trump megválasztott amerikai elnököt, hogy egy találkozóról kérdezze, amelyet a Szilícium-völgy tech-moguljainak képviselőivel folytatott:

  • Hogy ment? – kérdezte a sajtócézár
  • Nagyszerűen, nagyszerűen – válaszolta Trump – ezeknek a srácoknak tényleg szüksége van rám. Obama nagyon rosszul bánt velük! Az a rengeteg szabályozás! Valódi esélyem van, hogy segítsek rajtuk.

 

Donald – válaszolta Murdoch olyan nyugodtan, ahogyan csak tudta -, nyolc évig ezeknek a „srácoknak” a zsebében volt Obama. Gyakorlatilag ők kormányoztak. Semmi szükségük a segítségedre.

Trump látszólag ezután sem értette meg, hogy a Google, a Facebook vagy az Amazon igazgatótanácsának tagjai valóban hatalmasabbak, mint a Washingtonról semmit sem tudó, ráadásul véletlenül az elnöki székben landoló valóságshow-sztár, és kötötte az ebet a karóhoz. Azt mondta, a külföldi tech-dolgozók vízumügyeit el tudná intézni nekik. Murdoch ismét finoman jelezte, hogy Trump kampánya a bevándorlók kizárására épült, szavazói nem vennék jó néven, ha ezzel az üggyel kezdené elnöki tevékenységét. „Majd megoldjuk ezt is!” válaszolta az elnök, mielőtt elbúcsúztak.

Amint Murdoch letette a telefont, a körülötte álló beosztottjaira nézve, hangosan csak annyit mondott.

Micsoda rohadt idióta!

Ilyen és hasonló sztorik szerepelnek Michael Wolff újságíró Amerikában hamarosan megjelenő könyvében, amelyben Steve Bannon, volt fehér házi tanácsadó is nyilatkozik Trump útjáról az ovális irodáig.

A könyv legnagyobb tanulsága az azt most részletesen bemutató New York Magazine szerint viszont nem is a szenzációs Bannon-kijelentés, amely „hazaárulásnak” minősítette a kampánystáb és az oroszok közötti találkozót, hanem maga a puszta tény, mely szerint:

Donald Trump és kampánystábja teljesen biztos volt benne, hogy Trump Amerikában sohasem lesz elnök, és hogy elvesztik a választásokat. Stratégiájuk egésze arra épült, hogy kis különbséggel vesztenek majd.

Trump maga, a stáb előtt 2016 októbere folyamán többször elmondta, hogy miután Hillary Clinton legyőzi őt, „a világ legismertebb emberévé” válhat. Saját tévécsatorna-hálózatot tervezett november 8 után, míg lánya Ivanka és veje, Jared globális celebtúrákra készültek. Kampányszóvivője, Kellyanne Conway már maga előtt látta a Fox News ultrakonzervatív Murdoch-csatornán indított politikai showműsorát (ami köreiben a siker netovábbja), Steve Bannon pedig úgy látta, a vereség után ő átveheti Paul Ryantől a demagóg, állami beavatkozásellenes republikánus frakció, a Tea Party vezérletét, és politikai karrierbe kezdhet.

Amikor a választás estéjén lassan felderengett a kampánycsapatban, hogy győzni fognak, Wolff forrásai szerint Trump előbb nem hitt a szemének, majd magába zuhant, és iszonyatosan megijedt. De a következő reggelre megszületett az új Donald: az, aki elhitte, hogy tényleg elnök lehet, és alkalmas is erre. Környezetében egyedül volt ezzel a gondolattal.

Az Obamával zajló átadási időszak már arról szólt, hogy az önbizalmát gyorsan visszanyerő Trump a saját ízlése szerint kezdte összeválogatni a stábját. Csak iszonyatos munkával tudta környezete rávenni, ne mindenhova Ivanka Trumpot és Jared Kushnert, illetve barátaikat helyezze, és támaszkodjon a republikánus pártra is. Egyik legközelebbi barátja, a Fox News – akkor már szexuális zaklatás miatt leváltott – vezére, Roger Ailes javasolta, vegye be John Boehnert, a Képviselőház republikánus többségének volt vezetőjét, mint kabinetfőnököt.

  • Az ki? – kérdezett vissza az elnök.

Sok vita után végül mégiscsak egy republikánus operátor, Reince Priebus került a posztra, de ő sem bírta ott egy évig.

A könyv másik szenzációjának Steve Bannon volt tanácsadó Trumpra terhelő nyilatkozatai ígérkeznek. A legszenzációsabb ezek közül az volt, amikor Bannon azt mondta, az elnök fiának és vejének találkozója az orosz kormánykörök bizalmasaival a kampány alatt egyszerűen „hazaárulás”. E nyilatkozat miatt az elnök és családja már pert fontolgat Bannon ellen, Trump pedig közölte, volt tanácsadójának „elment az esze”.

Bannon azonban elsősorban azért haragszik Trumpra, mert megítélése szerint hanyagságból és nemtörődömségből mostanra átadta a Fehér Házat a fősodratú republikánus pártnak, amelyet Bannon „gyengének” és túl háborúpártinak, illetve szabadpiac-pártinak tart. Humoros epizódként a New York Magazine cikkében a volt tanácsadó most azt a pletykát is megerősítette, hogy az Izrael- és háborúpárti régi republikánus kedvenc, John Bolton például ott bukta el a külügyminiszteri jelölést, hogy Trump „nem kedveli a bajszos embereket.”

A Donald Trump választási kampánya ügyében történt orosz befolyásolás miatt február óta tart Robert Mueller különmegbízott vizsgálata, amely eddig már két volt kampánytagot, George Papadopoulost és Michael Flynn volt katonai tanácsadót is vallomásra bírt, azt sejtetve, hogy terhelő adatokat szerezhettek be tőlük. A vizsgálat ma is folyik, és sajtóinformációk szerint két magasabb státuszú célpontjuk is van az oroszokkal való együttműködés vádjában: az egyik Jared Kushner, az elnök veje és Bannon fő ellensége Fehér Házban töltött ideje alatt, a másik pedig Trump idősebb fia, ifjabb Donald Trump.

(New York Magazine)

Kép: South Park Studios