Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem várják tárt karokkal Steve Bannont az európai szélsőjobboldalon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Steve Bannon, aki a Trump-féle Fehér Ház leginkább szélsőjobboldali tanácsadójaként szerzett magának kétes hírnevet, amerikai bukása óta tervezgeti, hogy Európában tér vissza, megszervezi és győzelemre viszi a szélsőjobboldalt, főleg a bevándorlásellenes közhangulatot kihasználva.

A Donald Trump 2016-os kampányában nagyon fontos szerepet játszó, bevándorlóellenes és antiliberális Breitbart volt főszerkesztője szerint azt, amit az Egyesült Államokban elértek, könnyen reprodukálhatják Európában is a jövő évi EP-választások idején, ha egy, a „Soros György szervezeteihez hasonlóan” működő, országokon átívelő politikai formációt hoznak létre.

A múlt héten a Daily Beastnek adott ilyen irányú Bannon-nyilatkozat nyomán be is járta a világsajtót, hogy a stratéga „Soros György Nyílt Társadalom Alapítványához hasonló” szervezetet, a Mozgalmat (Movement) fogja erre használni, és egy pártszövetséget építene a 2019-es európai parlamenti választásokra is, az összes ország vele egyetértő erőinek szövetségével.

A stratéga terve azonban máris komoly akadályokba ütközött. A Politico európai kiadásában megjelent riport több olyan szélsőjobboldali vezető politikust szólaltat meg Franciaországból, Belgiumból és az Európai Parlamentből is, akik határozottan ellenzik Bannon szerepvállalását az európai politikában.

Jérôme Rivière, a nemrég átnevezett, Marine Le Pen-féle francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Gyűlés (korábban Nemzeti Front) külügyi szóvivője egyenesen úgy reagált a jobbközép újság megkeresésére, hogy:

„Bannon amerikai, ezért nincsen helye az európai politikában.”

Rivière szerint pedig mozgalmának el kell utasítania mindenféle, nemzetek fölötti politikai szerveződést, és éppen ezért nem is kívánnak részt venni Bannon terveinek megvalósításában. A Gyűlés politikusa azonban hozzátette, szívesen látják a Bannon szervezetéből származó ötleteket, tanácsokat, mint „hasznos eszközöket” munkájuk során.

Hasonló nyilatkozatott tett egy neve elhallgatását kérő, euroszkeptikus EP-képviselő is, aki szerint

„… ha Bannon segíteni akar nekünk, nagyszerű, hiszen szükségünk van a támogatásra. Azonban semmiféle új struktúra vagy mozgalom felépítésében nem veszünk részt.”

A képviselő szerint túlzó Bannon azon állítása is, hogy Soros jobboldali alteregójaként indítaná be a finanszírozást. „Nem látjuk, hogy ugyanakkora pénztárcával jönne hozzánk.”- mondta erről a névtelen informátor.

Az ötletet már csak azért sem fogják az öreg kontinensen nagy lelkesedéssel fogadni, mert az olasz belügyminiszter, és a szélsőjobboldali Liga vezére, Matteo Salvini maga is dolgozik saját, nemzetközi koalícióján. A „Ligák Ligája” az olaszokon kívül felröppent hírek szerint a francia Nemzeti Gyűlés, az osztrák Szabadságpárt, a belgiumi flamand Vlaams Belang, a Svéd Demokraták és esetleg a német AfD szövetségeként jöhetne létre. Salvini pedig nem igazán engedné át a vezető szerepet egy Európán kívülről jövő politikai nehézsúlyúnak.

Gerolf Annemans, a flamand szélsőségesek politikusa szerint Bannon ötlete igazából nem sokkal több, mint munkanélkülivé vált politikai szövetségesei számára kitalált új állások sorozata:

„Ha az új mozgalom egyszerű álláslehetősséggé változik olyanoknak mint Nigel Farage és Laure Ferrari [francia euroszkeptikus elemző, Farage francia barátnője, akivel együtt is él Londonban] számára, úgy sok szerencsét kívánunk mindehhez Bannonnak, de inkább kimaradnánk az ügyből.”

Steve Bannon azután fordult következetesen Európa felé, hogy 2017 elején előbb gyorsan emelkedett a ranglétrán, befolyása Trump elnök fölött majdnem kizárólagos lett, majd tavaly augusztus végén végül távozni kényszerült a Fehér Házból, és később a Charlottesville-i tragédia miatt egyre jobban kritizált alt-right mozgalom egyik fő alakjaként kitelt a becsülete a Breitbart tulajdonosainál is.

Kampánya keretében Bannon májusban Magyarországon is előadott a Terror Háza Múzeum eseményén, de híradások szerint azelőtt is tett már magánlátogatást Orbán Viktor magyar miniszterelnöknél, akinek politikáját messzemenően támogatja.

Címoldali kép: Stephen K Bannon volt Fehér Házi tanácsadó a 2017-es amerikai  Konzervatív Politikai Akció konferencián (CPAC), 2017-ben / Fotó: Gage Skidmore, Flickr