Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

177 menedékkérő vesztegel a tengeren, az olasz kormány megint másokra mutogat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Négy napja hánykolódik a tengeren 177 menedékkérő, akiket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vett fel a fedélzetére Málta közelében.

Málta nem fogadta be őket, és az olasz kikötőkben sem engedik kikötni a hajót.

Az olasz közlekedési miniszter, Danino Toninelli az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel, hogy a Lampedusánál felvett menedékkérőket szétoszthassák. Az Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárt politikusa külön hangsúlyozta, hogy Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. A miniszter az EU-t is bírálta, mondván, ha nem nyitják meg a kikötőket, akkor az unió „létezése értelmetlen”.

A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról. Akkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy kiszállhassanak.

Június óta egyébként az EU-tagállamok több alkalommal is fogadtak be menedékkérőket, akik a tengeren hánykolódtak hosszú napokig, ugyanis az új római kormány rendre megtagadja a hajók kikötését. Az olasz vizeken rekedtek közül 50-50 embert fogadott már be Spanyolország, Franciaország és Németország is.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban, az Amnesty International számításai szerint csak június-júliusban 721 ember vesztette életét a Földközi-tengeren.

Matteo de Bellis, a nemzetközi emberi jogi szervezet szakértője akkor így összegzett:

„Az olasz kormány kegyetlen politikája, hogy megakadályozza a mentőhajók kikötését, nem más mint zsarolás. Kiszolgáltatott emberek rekednek meg a tengeren, elegendő élelem, víz és normális ellátás nélkül, így próbál Olaszország nyomást gyakorolni a többi uniós országra, hogy vegyen át tőlük embereket.”

Matteo de Bellis emellett az Európai Unió migrációs politikáját is bírálta, kiemelve, hogy miközben a líbiai táborok szervezését és a líbiai partiőrség tengeri akcióit Európa jelentős összegekkel, felszereléssel és kiképzéssel támogatja, addig Líbia és egyes EU-tagállamok – ezek között Olaszország külön hangsúllyal szerepel – elszabotálják a bajbajutott embereket mentő civil szervezetek és hajóik működését.

Júniusban óriási felháborodást keltett, hogy az olasz hatóságok a belügyminiszter utasítására nem engedték kikötni az Aquarius mentőhajót, fedélzetén 629 menekülttel. A hajót Máltára irányították, de a valettai kormány közölte: nem illetékesek az ügyben, mert a mentés Líbia partjainál történt, amit az olasz parti őrség koordinált. Végül Spanyolország jelezte, több mint egy hetes huzavona után, hogy engedi kikötni partjainál a hajót, és partra lépni a menekülteket.

És jelenleg nem a Diciotti az egyetlen, olasz vizeken veszteglő hajó, az Aquarius épp a hét elején jelezte, hogy különböző akció során összesen 141 tengeren bajbajutott embert mentett ki Líbia partjainál múlt hét végén – olasz és a máltai hatóságok hétfőn már jelezte, hogy nem fogadják be a hajót kikötőikbe. Tegnap Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy hat uniós tagállam fog össze, hogy befogadják a hajón rekedteket, illetve további menekültek befogadásáról is megegyeztek, így a paktum értelmében Spanyolország 60, Franciaország szintén 60, Németország 50, Portugália 30, Luxemburg pedig 5 menekültet fog befogadni.

Olaszország mindeközben továbbra is az unióra mutogat, miközben életveszélyes körülmények közt emberek, családok, gyerekek hánykolódnak a tengeren, mert nem engedik őket partra szállni.

Tamás Gáspár Miklós véleménye itt és itt olvasható az Aquarius-ügyről.

via MTI/Mérce
Címlapkép: kép: Fabio/Twitter