Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varga Mihályék szerint a kormány nem, csak a vállalkozók és a dolgozók tehetnek a gazdaság bajairól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtökön Varga Mihály és Palkovics László Tusványoson úgy ültek le szidni a magyar kis és középvállalkozásokat és dolgozókat, mintha az oktatási tárca volt vezetője és a Fidesz gazdasági minisztere, nem maguk felelnének a magyar gazdaság állapotáért.

Az Index tudósítása szerint a főbb megállapítások ezek voltak:
– Egy holland munkás kétszer annyi értéket állít elő, mint egy magyar, itt hatékonysági problémák vannak.
– Az alacsony bérekkel nem lehet a versenyképességet javítani
– Gyenge valutával se lehet versenyképességet javítani
– „Ne áltassuk magunkat, ez a szektor sosem lesz a feldolgozóiparban versenyképes a nagy cégekkel, multikkal, de a szolgáltató szektorban megvan ez a lehetőség”- Varga Mihály
– A magyar kis- és középvállalkozások nem képzik a munkavállalóikat
– Sokuknak egy nyomorult honlapja sincs! Így nem csoda, hogy nem is ismerik a megyében, nem tud összekapcsolódni más vállalkozásokkal
– További probléma az idegen nyelvtudás hiánya
– Az innovációs képesség hiánya  nagy probléma a magyar tulajdonú vállalkozásoknál

És akkor gyakorlatilag le is leplezte magát a kormánypárt gazdaság irányításának két fő embere, hogy a jelenlegi kormányzás milyen pontokon gátja a gazdaság fejlődésének.

Mert ugye elég nevetséges, hogy a gyenge forint rossz hatásairól értekezik az a kormányzat, amelynek jegybankja az elmúlt hetekben például semmit sem teszi a gyenge forint védelmében, hogy a cégeket és a munkavállalókat szidja a hatékonyság miatt egy kormányzat, mintha az nem az oktatási rendszertől, az egészségügy állapotától a munkajogi szabályozásoktól, és további kormányzati intézkedésektől függne hanem lustaság lenne. Miközben nálunk dolgoznak az OECD országok közül az egyik legtöbbet a munkavállalók, és nálunk keresnek az egyik legrosszabbul.

De kinek lenne a felelőssége így lassan 9 évnyi Fidesz kormányzás után az, hogy többen tudjanak idegennyelveket? Honnan fog eljönni az a vállalati kultúra, amiben a vállalatok képzik a munkavállalókat? Nem kéne esetleg ezt támogatni? Nem lehet, hogy az Ausztriához viszonyított fele annyi képzésre elküldött munkavállaló számnak esetleg strukturális okai is vannak (pl jobb Ausztriában a vállalkozói környezet)? Nem lehet, hogy ha probléma az, hogy nincs a vállalkozásoknak honlapja akkor ösztönözni kéne őket arra, hogy legyen? Vagy mondjuk migráncsos plakátok helyett, ezekre a pórlémákra kéne tájékoztató kampányt szervezni?

Mekkora vicc az innovációs képesség hiányáról beszélni Palkovics Lászlótól, amikor például az uniós startup pénzeket a Jeremy-alap magyar ágát lényegében leuralták, majd a helyette létrehozott intézményt is kifosztották a fideszes oligarchák? Meg tényleg azt gondoljuk hogy az a vállalkozói környezet, amelyben tombol a korrupció segíti az innovációt?

De az egészben tényleg az a legszebb ahogy az egész tudósításból egyszerűen süt, hogy a munkavállalók, és a magyar vállalkozások a hülyék. Mintha nem lenne felelősségük a magyar gazdaság irányítóinak a környezetre, a gazdasági szabályozásra.

2018-ban tényleg képes egy fideszes gazdaságpolitikus azt bemondani, hogy nem jó a versenyképességnek az alacsony bérszint? Miután 2010 és 2016 között mesterségesen alacsonyan tartották a magyar béreket a versenyképességünk javítása miatt? Amikor még mindig nálunk adózza a legtöbbet a minimálbér az EU-ban? Amikor 2 év brutális fizetésemelkedés után is nemzetközi viszonylatban, a hasonló fejletségű országok között is alacsonyak a magyar bérek?

Az meg tényleg mindennek a teteje, amikor Varga Mihály azon szomorkodik, hogy a kis és közepes vállalkozások nem veszik fel a versenyt a nagy multikkal. Kedves Varga úr, nem önök csökkentetek a multik társasági adóját a kis és közepes vállalkozásokéval egy szintre? Nem önnök adtak több mint 300 milliárd forintnyi támogatást ezeknek a nagy multiknak, kétszer annyit mint ugyanennyi idő alatt a szocialista és liberális kormányok? Nem önök teszik lehetővé, hogy a TAO-nak köszönhetően egy csomó multi 3-4 százalékot adózzon Magyarországon? Nem önök csinálnak multi adóparadicsomot Magyarországból? És után szomorkodunk, hogy a magyar vállalkozások nem tudnak versenyképesek lenni a multikkal?

Pedig ha valamiben érdemes lett volna változtatni a magyar gazdaságpolitikában 2010 után az pont az, hogy ne a munkát adóztassa a kormány, hanem a tőkét, hogy ne a multiknak adott kedvezményekre támaszkodva próbáljuk fenntartani a gazdaságot.

De úgy tűnik se a pökhendiségben, se az elrontott alapokban nincs változás a magyar gazdaságpolitikában.

Címlapkép: MTI Fotó: Veres Nándor