Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini már olasz hajót sem enged kikötni, ha menekültek vannak rajta

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután júniusban a nemzetközi botrányt kiváltó Aquarius-ügy nyitányaként megkezdte a menekülteket szállító NGO-hajók előtt az olasz kikötők lezárását, Matteo Salvini belügyminiszter hétfőn már egy olasz felségjelzésű teherhajónak is megtiltotta a dokkolást, amelynek fedélzetén 66 menekült tartózkodott.

A csoportot később az olasz parti őrség hajója vette a fedélzetére, de a szélsőjobboldali kormánypártot vezető Salvini leszögezte, hogy a menekültek így sem szállhatnak partra Olaszországban. A hatóságok még nem döntöttek arról, hová irányítják tovább a menekülteket.

A menekültcsoportot felvevő, Vos Thalassa nevet viselő hajó egy olasz magánvállalat teherszállító hajója, amely egy földközi-tengeri francia kőolaj-fúrótorony logisztikai és biztonsági támogatását végzi. A hajó líbiai vizeken vette fedélzetére a nyílt tengeren bajba jutott csoportot akkor, amikor már úton volt a helyszínre a líbiai partiőrség, akik visszaszállították volna a menekülteket az afrikai partokhoz.

A belügyminiszter – aki a napokban újra arra kérte az EU-t, hogy zárja be kikötőit a menekülteket mentő hajók előtt – vasárnap azt is bejelentette, hogy a földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani az olaszországi kikötőkből, miután az Eunavfor Med egyik hajója a tengeren megmentett 106 menekültet a szicíliai Messina kikötőjében tett partra. A római védelmi tárca erre reagálva ugyanakkor jelezte, hogy a kérdés nem a belügyminiszter hatáskörébe tartozik. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányának miniszterelnök-helyettese azonban közölte, hogy támogatja Salvini tervét, és Róma készen áll újratárgyalni a földközi-tengeri európai missziók szabályait.

A bezárkózó politikáját következetesen folytató Salvini döntéseinek várható következményeiről korábban mi is írtunk. A Vos Thalassa esete is a tengeri menekülőútvonalak forgalmának erősödését jelezheti, ami szakértők várakozásai szerint az európai kikötők bezárásának hírére tovább fog nőni. Az előrejelzések szerint az embercsempészek egyre több menekültcsoportot próbálnak a következő időszakban Európa juttatni, ezt pedig egyre rizikósabb útvonalakon teszik, amivel menekültek ezreinek életét teszik kockára.

(MTI, Reppublica)

Címlapkép: kép: Fabio/Twitter