Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Menekültek ezrei halhatnak bele az olasz kikötőzárba

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több mint 200 menekült fúlt vízbe a Földközi-tengeren csak az elmúlt három nap során, az idei évre nézve pedig ezzel már meghaladja az ezret a tengerbe vesző bevándorlók száma – írja jelentésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A testület aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az olasz kormány és a líbai parti őrség szigorúbb fellépése még életveszélyesebb manőverekre készteti az embercsempészeket, akik eddig is kockázatos tengeri útvonalakon szállították a menekülteket Európába.

A hétvégén 276 hajótörött menekültet szállítottak partra Tripolinál, köztük egy olyan 130 fős hajó utasait akik közül csak 16-an érték el a líbiai fővárost, 114 társuk pedig eltűnt a nyílt vízen. Kedden a líbai parti őrség újabb 123 vízből kimentett emberről és hét halottról számolt be. Július 1-jén a tengeri útvonalakon meghalt menekültek száma átlépte az ezret a 2018-as naptári évben, ami egyben azt is jelenti, hogy zsinórban ötödik éve haladja meg a Földközi-tengeren halálos hajótörést szenvedők száma.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet líbiai missziójának vezetője szerint a hajótörések mostani mértéke magasabb a normálisnál. Míg az olasz partokat elérő hajók száma a közelmúltban folyamatosan csökkent, a mediterrán útvonalakon a halálos tengeri baleseteket szenvedők száma megnőtt.

Ez azt mutaja, hogy a Matteo Salvini belügyminiszter által foganatosított bezárkózó intézkedések – amelyek sora a hírhedté váló Aquarius-konvojjal kezdődött – óta egyre többen, egyre kétségbeesettebben és egyre kevesebb sikerrel próbálnak átjutni Európába, mielőtt további országok zárják be kikötőiket.

Nemcsak a halálos áldozatok, hanem a Líbiába visszatoloncolt menekültek száma is drasztikusan megnőtt az utóbbi hónapokban: idén már tízezer ember szállítottak vissza Afrikába, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy az olasz kormány hathatós közreműködésének köszönhetően. Hónapok óta először pedig egyetlen európai NGO hajója sem végez mentést a tengeren, miután az EU direktívája alapján kötelesek engedelmeskedni a líbiai parti őrségnek.

(The Guardian)

 

 

 

Címlapkép: Wikimedia Commons