Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendkívül alacsony részvétellel indult az időközi polgármesterválasztás Józsefvárosban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Reggel 11 óráig a szavazásra jogosultak 6,9%-a jelent meg a józsefvárosi időközi polgármester-választáson. Ez élesen szembemegy azzal a trenddel, amely a kerületet is magába foglaló, fővárosi 6-os országgyűlési egyéni választókerületben április 8-án volt megfigyelhető, akkor ugyanebben az időpontban már a lakosság 29%-a leszavazott.

Igazán komoly esemény a választás során eddig nem történt, azon kívül hogy az egyik, polgármesterségért induló független jelölt, Pintér Attila éppen ma reggel, a szavazás kezdete előtt jelentette be visszalépését.

Üresen kong a józsefvárosi 14-es szavazókör délben / Fotó: Mérce

Pintér korábban a Jobbik önkormányzati képviselője volt. A visszalépés után most a szavazólapokon kihúzzák a nevét.

Az időközi polgármester-választási kampány azonban ezúttal alig volt látható az utcákon.

A választást azért kellett kiírni, mert Kocsis Máté, az eddigi fideszes polgármester országgyűlési képviselői mandátumot szerzett.

Helyette a kormánypárt egyik alpolgármesterét, Sára Botondot indította el. Vele szemben a baloldal Győri Pétert, a Menhely Alapítvány volt elnökét támogatja. Mind Győri, mind pedig Sára kampányáról elmondható volt, hogy az csendes, a kerületen kívül alig észrevehető módon folyt.

A Fidesz részéről így sem maradt el a szelíd presszió: mint ahogy korábban beszámoltunk róla, Sára anyagainak óvodákban, szülőktől gyűjtöttek aláírást, az önkormányzati újság pedig csak az ő programját hirdette.

Györi Péter ellenzéki polgármester-jelölt összefirkált, majd saját kampánycsapata által átmatricázott plakátjai a Rákóczi téren / Fotó: Mérce

Nemrég derült ki az is, hogy egy csomó házba egyszerűen nem érkeztek meg időben a szavazási értesítők. Ezenkívül Sára a civil szférából érkező Győrit ellensúlyozni kívánva, maga is helyi civilek támogatásával kampányolt.

Győri Péter a kerület szociális helyzetére, a hajléktalanellátást hatékony megszervezésére koncentrálna a kerületben, és azt is megígérte, nem lesznek kilakoltatások önkormányzati lakásokból, ha őt választják meg.

Róna Dániel politikai elemző a részvételi arányok alapján az ellenzék szempontjából semmi jóra nem számít. Mint Facebook-oldalán írja:

Józsefvárosban 11 óráig 6,99% ment el szavazni, ami 77 százaléka a 11 órás 2014-es önkormányzati választási részvételnek (9,06%). Ez alapján kevesebb, mint 25%-os részvétel várható, ami kevesebb, mint 15 ezer embert jelentene. Tekintve, hogy a Fidesz az utóbbi választásokon minden alkalommal mobilizált legalább 10 ezer választót a kerületben, ez nem ígér túl sok jót az ellenzéknek.

(Mérce, MTI)