Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Programot hirdetett Győri Péter, az ellenzék józsefvárosi polgármester-jelöltje

Ez a cikk több mint 5 éves.

8 pont a VIII-ért című programját mutatta be tegnap Győri Péter független polgármester-jelölt, akit az összes baloldali és liberális ellenzéki párt és helyi civilek is támogatnak a június 8-i időközi választáson.

Gyõri Péter közgazdász, szociálpolitikus, józsefvárosi polgármesterjelölt (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A Kocsis Máté által üresen hagyott polgármesteri székre pályázó Győri az őt támogató civilek előtt elmondta: polgármesterként véget kíván vetni  az arrogáns, kirekesztő vezetési stílusnak és be kívánja vonni az önkormányzat döntéseibe a szülőket, a lakókat, az egyházi és civil szervezeteket. Meglátása szerint a választás tétje, hogy egy szerethetőbb, lakhatóbb országban és városban élünk-e a július 8-a után vagy sem.

A program főként szociális kérdésekkel foglalkozó pontokból áll, amelyek kitérnek a lakhatás, a családalapítás, a köztisztaság és a közbiztonság kérdésére is. Itt a nyolc pont:

  • Gyarapodó Józsefvárost! Kiterjesztjük a társasház-felújítási támogatást! Az alacsony jövedelműeknek önrész-támogatást nyújtunk, támogatjuk a kimaradt társasházakat és a liftek létesítését!
  • Itt tartjuk a fiatalokat! Első önálló lakásukhoz „fészekrakó” támogatást nyújtunk, bővítjük a köztéri közösségi wifi-elérést.
  • Megbecsüljük idős és beteg társainkat! Kiterjedtebb házi gondozást és gyógyszer-támogatást nyújtunk! Akadály-mentesített köztereket és közlekedést!
  • Lakható Józsefvárost! Felszámoljuk az üres lakásokat és üres üzlethelyiségeket, véget vetünk a gazdátlanságnak, a gondatlan gazdálkodásnak! A bevételből felgyorsítjuk a bérlakások karbantartását, felújítását.
  • Biztonságos Józsefvárost! Állandó járőrökkel, működő kamerákkal, szervezeti együttműködéssel, kevesebb szegénységgel.
  • Zöldebb Józsefvárost! Több fát, több játszóteret, kevesebb aszfaltot! Pályázati forrásokból támogatjuk az energia-hatékony felújításokat!
  • Tiszta Józsefvárost! Járható és tisztább utcákat, átlátható és ellenőrizhető döntéseket, és gazdálkodást a közpénzekkel!
  • Miénk Józsefváros! Véget vetünk a kirekesztő, arrogáns vezetési stílusnak! Bevonjuk a döntésekbe a szülőket, a lakókat, az egyházi és civil közösségeket. Félelem helyett békességet szeretnénk!

Ugyancsak tegnap adta le Győri az indulásához szükséges támogató aláírásokat.

Július 8-án Győrinek a Fidesz jelöltjével, Sára Botonddal kell megmérkőznie, aki 2012 decembere óta tevékenykedik a VIII. kerület alpolgármestereként.

A Jobbik nem indít jelöltet ezen az időközin, pénzhiányra hivatkozva, ám Pintér Attila, aki a párt listájáról jutott be a józsefvárosi képviselő-testületbe függetlenként elindul a polgármesteri székért. Pintér, aki május 3-án jelentette be kilépését a pártból, a Józsefváros című önkormányzati lapnak úgy nyilatkozott, nem tud azonosulni a pártja néppárti fordulatával, ezért lép ki.  Mostani jelöltségét arra is használja, hogy behozza a köztudatba új mozgalmát, a Radikális Jobboldaliak Társaságát (RAJT).

Az április 8-i országgyűlési választáson a Fidesz listán 39,53 százalékot szerzett a kerületben, ami az időközin is magabiztos esélyeket ad a kormánypárt jelöltjének. Az MSZP 14,38, a Jobbik 12,46, az LMP 11,15, a DK, 9,23, a Momentum 6,72, az MKKP 3,75, az Együtt pedig 1,78 százalékot kapott a kerületben. Baloldali és liberális ellenzéki pártokra tehát a józsefvárosiak picivel több mint 47 százaléka szavazott.