Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egész háztömbök nem kapták meg a választási értesítőt Józsefvárosban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elmúlt időszakban a közösségi médiában több választásra jogosult józsefvárosi lakos is arról panaszkodott, nem kapta meg az időközi polgármester-választásról tájékoztató választási értesítőjét. A jelenség nem csupán az online nyilvánosságban került szóba, de rengeteg panasz a független ellenzéki jelölt, Győri Péter kampánystábjához is eljutott.

Győri a Mércének elmondta, több tucat, hozzávetőleg száz helyi lakos jelezte náluk, hogy nem kapta meg a választási értesítőjét, a kampánycsapat utánajárására pedig az is kiderült, a probléma legtöbb esetben nem csupán a panasztévőket, hanem a velük egy háztömbben lakó szomszédokat is érinti.

Tehát nem csupán néhány tucat embert, hanem ennél sokkal többet érint ez a probléma.

A választási értesítők kiküldése törvényi kötelezettség, a választási eljárási (2013. évi XXXVI. sz.) törvény szabályozza. Ennek értelmében a választási irodának a szavazást megelőző negyvennyolcadik napig kell megküldenie az értesítőt, amelyből a választópolgárok értesülhetnek például arról, melyik szavazókörben is adhatják le voksaikat.

Győri Péter azt is elmondta, nem tudják, mi állhat az elmaradt értesítők hátterében, mindenesetre jogászaik dolgoznak az ügy felderítésén.

Emellett a kampánycsapat szórólapokkal és Facebookon is próbálja tájékoztatni azokat a választópolgárokat, akik nem kapták meg az értesítőjüket.

Kérdeztük a Nemzeti Választási Irodát arról, tudnak-e valamit az ügy hátteréről. Listár Dániel, az NVI kommunikációs főosztályvezetője a Mércének annyit mondott, a választási értesítők kiküldése május 11-én megtörtént, de aki jelezte a helyi választási irodánál, hogy nem kapott értesítőt, tudott újat igényelni.

Azt is kiemelte, a választási értesítő megléte nem szükséges kelléke a szavazásnak, aki pedig nem biztos abban, hol is adhatja le voksát, az NVI honlapján, ezen a linken tájékozódhat.

Nem ez az egyetlen furcsaság a józsefvárosi időközi polgármester-választás hajrájában. Az Azonnali írta meg, hogy akaratuk ellenére kerültek fel kerületben tevékenykedő civilek egy Sára Botond fideszes jelöltet támogató szórólapra. Ugyanez a portál számolt be arról is, hogy épp a választás hetében szórta ki a nyolcadik kerületi önkormányzat az alpolgármester tájékoztatóját.

Az önkormányzat nem csak így szállt be a kampányban, arról már mi is írtunk többször, hogy az önkormányzat hetilapja, a Józsefváros c. újság is keményen népszerűsíti a Kocsis Máté üresen maradt székére pályázó Sára Botondot.

(nyitókép: MTI / Máthé Zoltán)