Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 8. kerületi önkormányzati hetilap a Fidesz polgármester-jelöltjével van tele

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mivel a 8. kerület polgármestere, Kocsis Máté egyéni mandátumot szerzett az áprilisi választáson, Józsefvárosnak most új polgármestert kell választania. Az időközi polgármester-választás július 8-án lesz, amin az ellenzék közös jelöltje, Győri Péter is indul.

A független polgármester-jelölt még májusban kereste fel a Józsefváros című kerületi hetilap főszerkesztőjét, akitől azt szerette volna megtudni, mikor és milyen formában tervez a lap a személyével és programjával foglalkozni, mivel ez is egy lehetőség a választókkal való kapcsolatteremtésre, illetve azt is megkérdezte, terveznek-e nyilvános vitát a jelölteknek.

„Őszintén hiszek abban, hogy a demokratikus sajtó orgánuma, az Ön által vezetett Józsefváros önkormányzati hetilap minden tőle telhetőt megtesz majd a kerület polgárainak tájékoztatásáért és a demokrácia írott és íratlan szabályai szerint minden jelöltnek azonos feltételek mellett biztosít lehetőséget a bemutatkozásra, programja ismertetésére, a választókkal való kapcsolattartásra.”

– írja levelében Győri.

A polgármester-jelölt szerint a főszerkesztő válasza „sokatmondóan semmitmondóra” sikeredett, ami nagyjából arról szól, be fog számolni az újság az időközi választásról, illetve arról, hogy a szerkesztőséget ért korábbi politikai támadások miatt az újság nem fog politikai hirdetéseket megjeleníteni.

Győri ma osztotta meg a korábbi levelezést Facebook oldalán, majd nem sokkal később feltöltött néhány fotót is az önkormányzati újság friss számáról, amiben feltűnően sokszor szerepel a jelenlegi fideszes alpolgármester, Sára Botond neve, aki mellesleg Győri ellenfele lesz a polgármester-választáson.

Győri a fotókat azzal kommentálta, hogy a Józsefváros című ingyenes önkormányzati hetilapot közpénzből állítják elő,

ehhez képest meg sem említik a legfrissebb lapszámban az időközi polgármester-választást. Csupán a Fidesz jelöltjéről írnak, de róla nagyon sokat: 8 oldalon összesen 22-szer írták le a nevét.


„Erre az egykori MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztályán is elismerően csettintenének, szóval, úgy tűnik rendszert váltottunk ugyan, de gyakorlatot nem.” – írja Győri arra reagálva, hogy az újság ugyan hivatalosan nem jelenít meg fizetett politikai hirdetést, a Fidesz jelöltjével van tele az újság, miközben nemhogy az ellene induló jelöltekről, de még az egy hónap múlva esedékes választásról sem esik szó.

Az újságot egyébként márciusban már megbüntette egyszer az Nemzeti Választási Bizottság, amikor a választási kampányban Kocsis Máté neve a 20 oldalas lapban 25-ször szerepelt, 10-szer pedig a fényképe. Akkori álláspontjuk az volt, hogy Kocsis Máté polgármesterként, és nem a választókerület jelöltjeként volt feltüntetve az újságban – a főszerkesztő valószínűleg az NVB büntetését értékelte levelében politikai támadásként.

(Forrás: Győri Péter/Facebook)