Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiakadt a józsefvárosi újság, hogy nem kampányolhat Kocsis Máté mellett

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csütörtökön nem csak Orbán Viktorra szabott ki pénzbírságot a Nemzeti Választási Bizottság, hanem a Józsefvárosi Újságra is azért, mert a 20 oldalas lapban 25-ször szerepelt a kerület polgármesterének, Kocsis Máténak a neve, és tízszer a fényképe. Eközben ellenzéki jelöltről egy szó sem esik az egész újságban.

Az NVB szerint ez lényegében kampányolással ér fel, a helyi jelöltek között pedig sérült az esélyegyenlőség. 138 ezer forintra büntették a lapot.

A Józsefvárosi Újság szerkesztőségi közleményt adott ki az NVB döntése után, melyben azt írják, fellebbeznek az ügyben. A szerkesztőség szerint a lap csupán kerületi eseményekről számolt be, melyeknek Kocsis Máté polgármesterként résztvevője volt. „Álláspontunk szerint a Kocsis Máté polgármester részvételével zajló kerületi, közéleti eseményekről való tudósítások közzétételére a választási kampányidőszakban is van lehetőség” – írják.

Szerkesztőségi közleményKampányidőszakban nem tudósíthatnak a helyi lapok?A Józsefváros újság szerkesztősége…

Posted by Józsefváros on Thursday, 29 March 2018

Korábban Kocsis Máté is azzal indokolta népszerűségét a lapban, hogy polgármesterként teljesen normális, hogy többször szerepel benne, mint ahány oldalas az egész kiadvány. Szerinte csak akkor lenne kifogásolható a dolog, ha csak országgyűlési képviselőjelölt lenne, de így alaptalan a vád. „A kerületi lap nem is rólam számol be, még azt se írta oda a nevem mellé, hogy melyik párt támogat, nem volt odaírva, hogy a Fidesz és a KDNP által támogatott akár polgármester, akár országgyűlésiképviselő-jelölt vagyok, hanem Kocsis Mátét mint polgármestert mutatta be egy rendezvény keretében az újság” – nyilatkozta a Hír TV-nek.

A Józsefvárosi Újság szerkesztőségi közleménye alatt a körzet LMP-s képviselője, Jakabfy Tamás kommentben megjegyezte, hogy a lap által felsorolt négy kerületi eseményből hármon ő is jelen volt – a negyediken is csak azért nem, mert arra nem hívták meg – de őt egy szóval sem említi, és korábban sem említette az újság.

„Az ellenzékieknek sem a neve, sem a képe nem jelenhet meg, és az újság azon csodálkozik, hogy elmeszelik szökőévenként egyszer. Pedig hetente kellene” – írja.

G. Szabó Dániel, az NVB választott delegáltja a Momentumtól is kommentelt a szerkesztőségi közlemény alatt, de úgy tűnik, az ő bejegyzését az oldal moderátorai elrejtették. Azaz törölni nem törölték, de a kommentet így csak G. Szabó facebookos ismerősei láthatják, mások nem. A kommentben azt írta, hogy „20 oldalon 25-ször szerepelt Kocsis Máté neve, 10-szer a fényképe. Egyetlen ellenzéki jelölt sem fért be a lapszámba, abban csak Orbán Viktornak jutott hely. Ekkora aránytalanság után szerintem nagyon is megalapozott volt az NVB döntése és a legalacsonyabb, 138 ezer forintos bírság kiszabása.”

G. Szabó Dániel, a Nemzeti Választási Bizottság tagjának elrejtett kommentje a Józsefvárosi Újság szerkesztőségi közleménye alatt.

G. Szabó a Mércének tett nyilatkozatában azt ígérte, újabb kifogással fog élni a Momentum a komment elrejtése miatt. „Hihetetlen ez az újság. Megbüntetik őket, mert nem számolnak be az ellenzék munkájáról, ezután elérhetetlenné teszik egy ellenzéki NVB-tag kommentjét. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy korábbi döntése szerint diszkriminatív egy közpénzből működő Facebook-oldalról kitiltani bizonyos véleményeket” – írja.