Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Obama tanácsadóit megfigyelő izraeli biztonsági magáncég szállt rá a magyar civilekre is

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, a magyar kormány ellenségeinek kikiáltott nem kormányzati szervezetek (NGO-k) – hangfelvételekkel is alátámasztott – megfigyelését végző magánkémek módszerei kísérteties hasonlóságot mutattak olyan, a nemzetközi sajtóban nagy nyilvánosságot kapó ügyek során alkalmazott hírszerző technikákkal, amelyekről aztán kiderült, hogy egy izraeli magán-titkosszolgálat, a Black Cube áll mögöttük.

Mint ismert, a Migration Aid megfigyelésének napvilágra kerülésével derült ki március végén, hogy számos hazai kormánytól független civil szervezet vezetőit megfigyelték, és személyes találkozók alapján ún. legendákat – az előéletükre vonatkozó fedőtörténetet írtak – róluk, amelyeket később a szervezeteket lejárató stratégiához használtak fel a választási kampány során.

A tel-avivi székhelyű biztonsági cég mára számos botrányban érintetté vált Európában és az Egyesült Államokban is: úgy Barack Obama tanácsadóinak lejáratásában, mint a Harvey Weinstein elleni vádak eltussolásában. A Politicónak a Black Cube-hoz köthető források most megerősítették, hogy nemcsak a megfigyelési módszerek voltak hasonlóak a magyarországi és az amerikai ügyekben, és a magyar civil vezetőkkel kapcsolatba álnéven kapcsolatba lépő személyek egyikének sem véletlenül volt izraeli akcentusa,  hanem a hazai civilek lejáratást célzó műveletet is valóban az izraeli cég végezte.

A magyar eset annyiban kuriózum, hogy első alkalommal szolgáltat konkrét példát a cég munkájának felhasználására egy választási kampányban.

„A Black Cube-nál fontos szempont, hogy nem adjuk ki az ügyfeleinket harmadik félnek, és sosem erősítünk vagy cáfolunk a cég munkájával kapcsolatos pletykákat. Fontos, hogy a Black Cube a jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el a világ bármely országában, ehhez pedig a világ vezető jogi tanácsadóitól kér segítséget.” – nyilatkozták a cég korábbi alkalmazottai.

A nevük elhallgatását kérő források a Politicónak azt mondták, nem tudják, ki rendelte meg a magyar NGO-k megfigyelését, így azt sem, hogy a magyar kormány érintett-e az ügyben.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor árulkodó, a megfigyelés során gyűjtött információk a kampány során a kormányközeli Magyar Időkben jelentek meg  a nyilvánosságban először.

(Politico)